Laatste update 14:12
37

Melkgiganten stoten meer broeikasgassen uit dan Nederland

De dertien grootste melkbedrijven ter wereld, waartoe ook FrieslandCampina behoort, zijn jaarlijks verantwoordelijk voor bijna twee keer zoveel broeikasgasuitstoot als Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Instituut voor Landbouw en Handelsbeleid (IATP).

In de twee jaar na het afsluiten van het Klimaatakkoord van Parijs (2015) groeide de uitstoot van de grote melkbedrijven met 11 procent. Opmerkelijk genoeg neemt de broeikasgasuitstoot van de melkgiganten sneller toe dan hun melkproductie: die ging tussen 2015 en 2017 ‘slechts’ met 8 procent omhoog.

“Anders dan bij fossiele bedrijven worden de wereldwijde vlees- en melkbedrijven nauwelijks verantwoordelijk gehouden voor hun uitstoot”, verklaart Shefali Sharma van IATP tegenover The Guardian. “De meeste bedrijven rapporteren hun emissies niet eens.”

De broeikasgasuitstoot van de melksector komt voor het grootste deel (90 procent) op het conto van koeien. Koeien ademen methaan uit: een broeikasgas dat meer dan twintig keer zo krachtig is als CO2. Havermelk en sojamelk vormen een veel minder grote belasting voor het klimaat.

De onderzoekers pleiten ervoor om weer quota in te stellen voor de melkproductie. Dat is volgens hen niet alleen goed voor het klimaat maar ook voor kleine boeren. Die hebben nu flink te lijden onder de toename van de melkproductie, omdat die gepaard gaat met enorme prijsdalingen.

In 2015 schafte de Europese Unie de melkquota af. De verwachting was dat de prijs vanwege de wereldwijde vraag naar melk niet zou dalen. Dat gebeurde toch. De kosten om een liter melk te produceren liggen inmiddels boven de prijs die de boeren ontvangen.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)