Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Meltdown in reactor Fukushima'

  •  
28-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
ANP-reactor_2_en_3_300.jpg
Update: Regeringswoordvoerder bevestigt dat aantal splijtstofstaven in reactor 2 gedeeltelijk is gesmolten ... Japan wil evacuatiezone niet vergroten ondanks meltdown
Een woordvoerder van de Japanse regering heeft bevestigd dat een deel van de splijtstofstaven in reactor 2 in Fukushima gedeeltelijk is gesmolten.
Update 14.30
Japan houdt vast aan de evacuatiezone van 20 kilometer rondom de kerncentrale Fukushima ondanks dat Greenpeace vroeg die uit te breiden. Volgens de milieuorganisatie is binnen een straal van 40 kilometer verhoogde radioactiviteit gemeten tot 10 microsieverts per uur, meldt de Volkskrant.
Een medewerker van de Japanse organisatie voor nucleaire veiligheid meent dat de metingen waarover Greenpeace beschikt niet betrouwbaar zijn. Mensen die in een straal van 20 kilometer van de kerncentrale wonen waren verplicht om te vertrekken. Wie tussen de 20 en 30 kilometer woont werd geadviseerd om binnen te blijven.
De eigenaar van de kerncentrale Tepco geeft aan er rekening mee te houden dat ook hoogradioactief plutonium is gelekt. Dat schrijft De Morgen. Dat zou alleen het geval kunnen zijn als er ook in reactor 3 sprake is van een meltdown.
De krant citeert één van ’s werelds topexperts aangaande nucleaire veiligheid, de Amerikaanse hoogleraar Najmedin Meshkati van de University of Southern California:
Dit is volledig uit de hand aan het lopen. De VN moet tussenkomen. Dit is wel even belangrijker dan de no fly-zone in Libië volgens mij.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.