80

‘Meltdown in reactor Fukushima’

Update: Regeringswoordvoerder bevestigt dat aantal splijtstofstaven in reactor 2 gedeeltelijk is gesmolten ... Japan wil evacuatiezone niet vergroten ondanks meltdown

Een woordvoerder van de Japanse regering heeft bevestigd dat een deel van de splijtstofstaven in reactor 2 in Fukushima gedeeltelijk is gesmolten.

Update 14.30

Japan houdt vast aan de evacuatiezone van 20 kilometer rondom de kerncentrale Fukushima ondanks dat Greenpeace vroeg die uit te breiden. Volgens de milieuorganisatie is binnen een straal van 40 kilometer verhoogde radioactiviteit gemeten tot 10 microsieverts per uur, meldt de Volkskrant.

Een medewerker van de Japanse organisatie voor nucleaire veiligheid meent dat de metingen waarover Greenpeace beschikt niet betrouwbaar zijn. Mensen die in een straal van 20 kilometer van de kerncentrale wonen waren verplicht om te vertrekken. Wie tussen de 20 en 30 kilometer woont werd geadviseerd om binnen te blijven.

De eigenaar van de kerncentrale Tepco geeft aan er rekening mee te houden dat ook hoogradioactief plutonium is gelekt. Dat schrijft De Morgen. Dat zou alleen het geval kunnen zijn als er ook in reactor 3 sprake is van een meltdown.

De krant citeert één van ’s werelds topexperts aangaande nucleaire veiligheid, de Amerikaanse hoogleraar Najmedin Meshkati van de University of Southern California:

Dit is volledig uit de hand aan het lopen. De VN moet tussenkomen. Dit is wel even belangrijker dan de no fly-zone in Libië volgens mij.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)