28

Memo van de baas: stem op Romney

Amerikaanse wet staat werkgevers toe hun werknemers te 'adviseren'

Tot 2010 was het Amerikaanse bedrijven wettelijk niet toegestaan om politieke kandidaten te steunen, financieel of anderszins. Maar een verandering in de wet heeft dat sindsdien wel mogelijk gemaakt met als gevolg dat verscheidene bedrijven hun werknemers nu een expliciet stemadvies geven.

Dat meldt de New York Times. In alle bekende gevallen gaat het om een stemadvies voor Mitt Romney. Romney heeft hier bij ondernemers ook op aangedrongen: “Ik hoop dat jullie je medewerkers meer dan duidelijk maken wat jullie denken dat in het belang is van je bedrijf en daarom in het belang van hun baan en hun toekomst”, aldus de Republikeinse presidentskandidaat.

Larry Gold van de federatie van vakbonden vindt dat de werkgevers over de schreef gaan met hun hints over het verlies van banen van de werknemers. Hij wijst er op dat kiezers intimideren om op een bepaalde manier te stemmen nog steeds verboden is. “De zorg hierbij is dat er een onvermijdbare machtsverhouding is tussen management en werknemers”, zegt Adam Skaggs van het Brennan centre for justice. “Verplaats jezelf eens in een werknemer van een van die bedrijven. Zou jij je op je gemak voelen als je met een Obama-bumpersticker op je auto het parkeerterrein van het bedrijf op rijdt?

Geef een reactie

Laatste reacties (28)