22

Mensen met spotgoedkope zorgpolis komen bedrogen uit

Goedkope budgetpolis blijkt duurkoop

Uit de nieuwste cijfers van de zorgverzekeraars en berekeningen van het Algemeen Dagblad blijkt dat zeker 13.766 mensen met een zogeheten ‘budgetpolis’ vorig jaar alsnog gemiddeld 450 euro aan extra eigen betalingen moesten ophoesten.

De voordelige zorgpolis, die per maand een tientje minder kost dan een naturapolis, kan zo uitdraaien op een financiële strop. En voor meer mensen dreigt dezelfde rampspoed, want in de berekeningen zijn nog te verwachten declaraties over het jaar 2014 niet meegeteld. Daarbij hebben veel mensen uit onwetendheid of juist bewust, behandelingen ondergaan die niet of niet volledig werden vergoed door hun verzekeraars.

Kosten lopen razendsnel op

Volgens directeur Peter Ruys van online zorgvergelijker Zorgkiezer beseffen mensen niet dat kosten van behandelingen razendsnel kunnen oplopen. ‘Als je alleen al ergens binnenloopt, ben je zo honderden euro’s kwijt. Toch schrik ik van die 450 euro per verzekerde.’

Zorgkiezer werkt aan een app om mensen beter voor te lichten. Minister Edith Schippers wil ook dat verzekerden alerter worden. Ze heeft maatregelen aangekondigd om de ‘transparantie’ te verbeteren.

Concreet worden de regels van zorgwaakhond NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) aangescherpt. Minister Schippers heeft aangegeven dat de websites van de zorgverzekeraars worden verbeterd, zodat individuele verzekerden goed inzicht hebben in hun polis. Schippers: ‘Ook kijken we naar de ontwikkeling van een bijsluiter bij de budgetpolis.’

CC Foto: John Twohig
AD.nl: Goedkope budgetpolis blijkt juist peperduur

Geef een reactie

Laatste reacties (22)