Laatste update 11:34
31

Mensensmokkelaars gooien vluchtelingen die ze lastig vinden overboord

Mensensmokkelaars hebben op de Middellandse Zee een aantal vluchtelingen overboord gegooid. Getuigen meldden dat twee Somalische mannen en drie Eritrese vrouwen in het water geduwd zijn. Het zou in de praktijk vaker voorkomen dat smokkelaars spelen met de levens van migranten die zij als ‘lastig’ zien. Dat meldt de NOS.

De boot ging vorige week van de Libische kust naar Lampedusa toen de Italiaanse kustwacht een melding binnenkreeg dat er 350 mensen in nood waren. De autoriteiten konden 135 mensen redden, waaronder twee smokkelaars die aangehouden zijn. Ongeveer 45 anderen overleefden het niet waaronder twee andere mensensmokkelaars.

NOS-correspondent Rob Zoutberg zegt dat het niet uitzonderlijk is dat mensensmokkelaars vluchtelingen zonder pardon het water induwen. Het is voor hen niet belangrijk wat er met de mensen gebeurt als zij hun betaling al ontvangen hebben.

De migranten zijn een speelbal in de handen van de mensensmokkelaars. Je hebt het over goed georganiseerde criminele organisaties die het niet uitmaakt wat er met hun passagiers gebeurt. Op volle zee kunnen migranten dan ook nog gedwongen worden op andere, volle schepen over te stappen. Wie weigert, gaat overboord. Maar we kennen ook verhalen van migrantenboten die met opzet tot zinken worden gebracht, nadat er opstand tegen de smokkelaars was ontstaan

Precies een jaar geleden meldde International Chamber of Shipping (ICS) in een rapport aan het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR dat zwangere vrouwen en kinderen ook zonder pardon overboord werden gegooid door smokkelaars. Dat deden ze om koopvaardijschepen te dwingen hen op te pikken. Veel van de mensen overleefden het helaas niet, wat ook voor de ongetrainde bemanningsleden een traumatische ervaring werd.

cc foto: brainbitch

Geef een reactie

Laatste reacties (31)