Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meppende Boa ging te ver

  •  
03-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Boa_01.jpeg
Gemeentelijke handhaver ging buiten zijn boekje bij arrestatie
Begin mei was er veel ophef rondom een gemeentelijke handhaver die volledig door het lint ging toen hij, op Amsterdam Centraal, een jongeman arresteerde en zich vervolgens agressief gedroeg tegenover een voorbijganger. De gewelddadige arrestatie is op video vastgelegd en de beelden gingen, de dagen na het voorval, viraal op sociale media
De gemeente Amsterdam stelde vervolgens een onderzoek in. Woensdag werden deze  resultaten gepresenteerd en de belangrijkste conclusie was:
Het gebruik van de wapenstok om de omstander op afstand te houden is in eerste instantie gerechtvaardigd. Het gebruik had echter moeten stoppen toen de omstander zich na de eerste klap achteruit bewoog. Gebruik van de wapenstok wordt vanaf punt 18 beschouwd als niet subsidiair en proportioneel. Het directe gevaar was immers geweken en zwaaien met armen en mondelinge bedreigingen rechtvaardigt geen gebruik van de wapenstok. Op het moment dat de Bao de omstander achterna loopt, verliest hij aandacht voor zijn primaire taak; het afschermen van zijn collega’s.
Het is onduidelijk of de ‘voorbijganger’ kan rekenen op een schadevergoeding. Wel is toegezegd dat met hem in gesprek zal worden gegaan om alle aspecten van de zaak te bespreken. En de rol van beide partijen, tijdens dit voorval, toe te lichten.
Incident
Meer lezen: klik hier.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.