27

Merkel: ‘Nein ist Nein’

Duitse bondskanselier verwerpt plan van EU-voorzitter Herman van Rompuy om langzaam naar gezamenlijke eurobonds toe te groeien

Bondskanselier Merkel heeft nog eens benadrukt dat Duitsland tegen de invoering van gezamenlijke euro-obligaties is. In de Bondsdag zei ze dat zo’n stap “economisch verkeerd en contraproductief” is.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag nog eens benadrukt dat Duitsland tegen de invoering van gezamenlijke euro-obligaties is. Merkel noemde de stap ‘economisch verkeerd en contraproductief’. Voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, presenteerde dinsdag plannen voor het langzaam opbouwen naar eurobonds.

Merkel heeft woensdag in de Duitse Bondsdag duidelijk gemaakt dat zij bij de EU-top van donderdag en vrijdag niet zal meewerken aan ‘korte termijn-oplossingen’ voor de schuldencrisis in de eurozone. De Italiaanse premier Monti benadrukte in het weekend nog dat het een ‘nu of nooit’ EU-top zou worden. Hij waarschuwde in de Britse krant The Guardian dat het gevolg van een mislukte EU-top het gevolg zou zijn een niet te herstellen vertrouwen in de eurozone. Merkel, die volgens haar tegenspelers ‘de sleutel’ in handen heeft, weigert hem te gebruiken.

Merkel weigert Duitse garanties te geven voor de schulden van andere EU-landen. Volgens haar is het ‘de verkeerde manier’ om de crisis aan te pakken. Merkel wil pas gezamenlijke aansprakelijkheid voor de schulden hebben als ook het toezicht op de Euro-overheden is verzekerd en versterkt. EU-voorzitter Herman van Rompuy wil graag een bankenunie en geleidelijke stappen naar gezamenlijke schulduitgifte (eurobonds).

Het Financieele Dagblad citeert Merkel:

Ik ben bang dat er op deze top te veel wordt gesproken over gezamenlijke aansprakelijkheid en veel te weinig over verbeterd toezicht en structurele maatregelen

cc-foto: Arne List

Geef een reactie

Laatste reacties (27)