94

Merkel staat vierkant achter ‘Wir schaffen das’

Ondanks de politieke tol die het geëist heeft, heeft Angela Merkel geen spijt van haar beslissing om in 2015 honderdduizenden vluchtelingen toe te laten tot Duitsland. Ze deed, ter tijde van deze belangrijke beslissing de beroemde uitspraak ‘Wir schaffen das’, waarmee ze aangaf dat Duitsland deze hoeveelheid vluchtelingen aankon.

Hoewel de opvang van zo’n miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak over de afgelopen twee jaar een diepe kloof heeft geslagen binnen de conservatieve partij van Merkel, blijft de Duitse Bondskanselier ferm achter haar beslissing staan. Ze zal zich dan ook niet door boze oproerkraaiers laten weerhouden tijdens haar campagne. Dit zegt ze in een groot interview in de krant ‘Welt am Sonntag’ in aanloop naar de Duitse verkiezingen.

‘Alle belangrijke beslissingen van 2015 zou ik op dezelfde manier maken’ zegt Merkel. ‘Het was een uitzonderlijke situatie en ik heb mijn beslissing gemaakt op basis van wat ik dacht dat goed was vanuit een politiek en een humanitair oogpunt.’

Met nog maar vier weken te gaan voor de Duitse verkiezingen op 24 september, voorspellen de opiniepeilingen een winst voor het CDU van Merkel. Volgens de laatste peilingen krijgen de conservatieven van Merkel op dit moment 38% van de stemmen, wat hen een voorsprong van 15 punten geeft op de Sociaal Democraten van het SPD. Deze voorsprong mag dan groter zijn dan de peilingen in februari, maar komen nog niet in de buurt van de 41.5% van de stemmen die haar partij bij de vorige verkiezingen won.

Merkel heeft de afgelopen campagneperiode veel te maken gehad met demonstranten die luidkeels hun ongenoegen uiten over het asielbeleid van Merkel. Maar de Bondskanselier heeft aangegeven dat ze niet zal wegblijven uit de gebieden waar de meeste demonstranten het meest nadrukkelijk aanwezig zijn.

‘We zijn een democratie en iedereen mag zich vrijelijk in het openbaar uitdrukken hoe ze willen’ zegt Merkel. ‘Het is belangrijk dat we niet ons best gaan doen om bepaalde gebieden te ontwijken, alleen omdat er een groep mensen staan te schreeuwen.’

De keuze van Merkel om op grote schaal vluchtelingen op te vangen is in Duitsland bij de (extreem)rechtse populatie niet in goede aarde gevallen. Er is groeiende steun voor het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). Deze partij zou volgens sommige peilingen wel 10% van de stemmen kunnen krijgen bij de komende verkiezingen.

Merkel heeft in eerdere toespraken toegegeven heeft dat er fouten zijn gemaakt in de opvang van de vluchtelingen. Zo zei ze in September vorig jaar dat er ‘gedurende enige tijd onvoldoende controle’ was. Maar verder blijft Merkel vierkant achter haar beslissing staan om namens Duitsland haar verantwoordelijkheid te nemen in de vluchtelingencrisis en humanitaire hulp te verlenen.

Op zondag benadrukte Merkel nogmaals dat ze niet zal stoppen met het pleiten voor een eerlijke verdelingen van vluchtelingen over de gehele Europese Unie. Het is volgens Merkel oneerlijk dat Griekenland en Italië het merendeel van de vluchtelingen in deze crisis tot nu toe op heeft moeten vangen, ‘puur vanwege hun geografie’.

‘Dat sommige landen weigeren vluchtelingen toe te laten kan niet. Het gaat tegen de geest van Europa in. We zullen dit overkomen. Het zal tijd en geduld kosten, maar het zal ons lukken.’

The Guardian: ‘Merkel: no regrets over refugee policy despite political cost’

 

Geef een reactie

Laatste reacties (94)