Laatste update 15:02
8

Met This Is America van Childish Gambino wint rap zijn eerste Grammy voor nummer van het jaar

Gisteravond werd voor het eerst ooit een rapnummer verkozen tot beste nummer van het jaar bij de jaarlijkse uitreiking van de Grammy Awards. This Is America van Childish Gambino werd uitgeroepen tot het beste nummer (song) en opname (record) van het jaar. ‘Song of the year’ beloont de melodie en tekst en gaat naar de componist, bij de ‘record of the year’ gaat het vooral om de kwaliteit van de opname en komen ook producers en technici in aanmerking.

Childish Gambino, de muzikale artiestennaam van Donald Glover, won in totaal vier Grammy’s, waaronder ook voor beste videoclip en rap-/zang-optreden. This Is America gaat onder meer over racisme, politiegeweld en hoe de media met beiden omspringen in de Verenigde Staten. De artiest was niet aanwezig bij het gala en sloeg eerder al een uitnodiging om op te treden af. Er is veel kritiek op de Grammy’s, die witte popartiesten meer zou waarderen dan de makers van traditioneel ‘zwarte’ muziek als rap en R&B.

Wie wel optrad was mede-genomineerde Janelle Monae, die de show stal met haar vertolking van het door Prince-geïnspireerde nummer ‘Make me feel’, met een knipoog naar de andere hits van het album ‘Dirty Computer’, dat door zowel Oor als NRC tot album van het jaar werd uitgeroepen. De panseksuele Monae droeg haar nominaties op aan haar transgender broers en zussen uit de LHBT-gemeenschap.

Ook oud-First Lady Michelle Obama was van de partij. Zij sprak over muziek als verenigende kracht:

Afbeelding: screenshot This is America

Geef een reactie

Laatste reacties (8)