Laatste update 10:17
1

#MeToo: ‘Mario Testino en Bruce Weber vergrepen zich aan modellen’

The New York Times, de krant die de ene na de andere onthulling rondom #MeToo heeft gedaan, pakt zaterdag weer groot uit. Deze keer met een dertigtal getuigenissen over gerenommeerde modefotografen Mario Testino en Bruce Weber. Zij worden beschuldigd van aanhoudend grensoverschrijdend gedrag. Bladenuitgeverij Condé Nast heeft naar aanleiding van de berichtgeving de samenwerking met de fotografen stopgezet.

Testino en Weber zijn niet de eerste fotografen die worden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag: ook Terry Richardson viel eerder van zijn voetstuk.

Webers naam werd eerder al genoemd, maar de berichten over Mario Testino zijn nieuw. The New York Times schrijft op basis van talloze getuigenissen van mannelijke modellen en assistenten dat zij ofwel ongewenste betastingen moesten ondergaan of moesten toekijken naar hoe Testino voor hen masturbeerde. Velen van hen lieten hem begaan uit angst dat ze anders hun baan kwijt zouden zijn.

Ryan Locke, één van de modellen die niet op basis van anonimiteit met the New York Times spreekt noemt Testino ‘een seksueel roofdier’. Tijdens een fotoshoot voor Gucci zou de fotograaf iedereen hebben gesommeerd de ruimte te verlaten omdat hij het model ‘niet voelde’. Daarna zou hij de deur op slot hebben gedaan, bovenop Locke zijn geklommen en hebben gezegd “ik ben het meisje, jij de jongen”. Locke zou zich hierop hebben losgewurmd en zijn vertrokken.

Voormalig assistent van Testino, Hugo Tillman, verklaart aan de The New York Times dat de fotograaf hem vaak lastigviel. Door om massages te vragen, of door hem te proberen kussen. Ook zou Testino hem tijdens een zakenreis op het bed hebben geduwd en zich aan hem hebben opgedrongen. Doordat Testino’s broer de kamer binnenkwam, zou hij aan hem zijn ontkomen. Voormalig medewerker Thomas Hargreave zegt Testino minstens tien keer met zijn handen in andermans broek te hebben gezien. “Testino deed alsof het om te lachen was, maar dat was het niet. De jongens wisten niet hoe ze moesten reageren. Ze keken naar mij voor hulp.”

Testino wordt vertegenwoordigd door advocatenbureau Lavely & Singer. Zij plaatsen vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de aanklagers. Ze schilderen hen af als onbetrouwbaar en zelfs als mentaal ongezond.

Anna Wintour, hoofdredacteur van Vogue waar zowel Testino als Weber veel voor werkten, laat in een reactie weten:

Beiden zijn goede vrienden van mij en ontkennen de beschuldigingen. Ik geloof sterk in de waarde van spijt en vergiffenis, maar ik neem deze beschuldigingen heel serieus. Daarom hebben we bij Condé Nast besloten om voorlopig niet meer met hen samen te werken.

The New York Times: Male Models Say Mario Testino and Bruce Weber Sexually Exploited Them

cc-foto: Gabrí Solera

Geef een reactie

Laatste reactie