Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Metro-passagiers staren naar mobieltjes, zien moordenaar niet

  •  
09-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
metro_300_02.jpg
Nieuw dieptepunt voor 'generation heads down'
Passagiers in een volle sneltram in San Francisco hebben niet opgemerkt hoe een moordenaar een pistool tevoorschijn haalt en dat wapen op verschillende passagiers richt. De inzittenden zijn te druk bezig met hun smartphones om het gevaar op te merken. Uiteindelijk schiet de moordenaar een van hen, een 20-jarige student, dood.
Volgens de politie blijkt uit camerabeelden van de vorige maand gepleegde moord dat de passagiers de dreiging op geen enkele manier opmerken omdat ze allemaal geconcentreerd naar het scherm van hun smartphones staren. De dader was op zoek naar een willekeurig slachtoffer om te doden, vermoeden de rechercheurs. Ze hebben een verdachte, een 30-jarige man, opgepakt. De officier van justitie zegt dat de handelingen van de moordenaar makkelijk opgemerkt hadden kunnen worden als iemand aandacht voor de omgeving had getoond. De dader zou zijn wapen openlijk op mede-passagiers hebben gericht. Volgens de officie van justitie betekenen smartphones een verandering van de sociale omgeving. Waar normaal gesproken de aanwezigheid van anderen een gevoel van veiligheid biedt, zorgen smartphones er voor dat je in de praktijk toch alleen bent.
4638276207_4e393d3322_n
Van smartphones is al bekend dat ze sociaal contact verstoren, een gevaar vormen op de weg en nu zijn ze dus ook een bedreiging voor de veiligheid op straat. Zelfs als al die passagiers op dat moment ijverig de Amerikaanse versie van  burgernet zaten te raadplegen. Overigens helpen smartphones ook vaak bij de opsporing van criminelen. Dan gaat het meestal om beelden die mensen maken, en waarbij ze dus om zich heen kijken.
cc-foto: Arvind Grover

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.