Laatste update 03 december 2017, 09:35
47

Michael Flynn bekent liegen tegen FBI

Update 18.00
Michael Flynn heeft voor een Amerikaanse rechtbank bekend dat hij schuldig is aan het afgeven van een valse verklaring. Volgens Omroep ABC News zou Flynn bereid zijn om onder ede te verklaren dat de Amerikaanse president Donald Trump hem persoonlijk de opdracht heeft gegeven om contact te zoeken met Rusland. Dat het Donald Trump was die hem opdracht heeft gegeven, is niet bewezen; volgens andere media zou het om een vooraanstaand lid van Trumps campagneteam zijn gegaan.

Volgens het Witte Huis zegt de schuldbekentenis van Flynn alleen iets over zijn eigen betrokkenheid met Rusland. Volgens The Independent heeft Flynn in zijn verklaring gezegd dat een senior campagnemedewerker hem heeft geadviseerd om contact op te nemen met Russische functionarissen. Wie die campagnemedewerker was heeft hij niet kenbaar gemaakt.

Voormalig FBI-baas James Comey werd door Donald Trump nog ontslagen. Volgens Trump had hij Comey ontslagen omdat hij geen goede FBI-baas zou zijn. Anderen beweren echter dat Donald Trump het onderzoek dat Comey naar contacten tussen Rusland en Trump deed, wilde frustreren. Dat Comey uitgerekend vandaag, vlak na de bekentenis van Flynn, zijn eerste Instagram-post ooit plaatst, is dan ook geen toeval.

Update:

ABC News heeft het bericht inmiddels gecorrigeerd: Trump zou Flynn de opdracht hebben gegeven om met de Russen te bespreken hoe ze samen tegen ISIS zouden kunnen strijden.

“But let justice roll down like waters and righteousness like an ever-flowing stream” Amos 5:24

Een bericht gedeeld door James Comey (@a_higher_loyalty) op

Eerder:
Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, wordt nu officieel aangeklaagd voor het afleggen van een valse verklaring tegen de FBI over de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. Oud-generaal Flynn is één van de belangrijkste verdachten in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

Flynn heeft naar verluidt onder meer gelogen over zijn contacten met voormalig Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kislyak. In een eerdere verklaring zei Flynn dat hij de Russische ambassadeur niet heeft geadviseerd over een reactie op Amerikaanse sancties tegen Rusland. Uit bronnen van de Washington Post blijkt echter dat Michael Flynn in zijn gesprekken wel degelijk heeft gesproken over de Amerikaanse sancties.

De verwachting is dat Michael Flynn schuld zal bekennen. Amerikaanse media schrijven dat Flynn vermoedelijk een deal heeft gesloten met de speciaal aanklager. Reden voor dit vermoeden is het ontbreken van een aantal andere zaken waar Flynn ook aangeklaagd voor had kunnen worden, maar nu niet wordt. Als hij inderdaad een schikking heeft getroffen met de speciaal aanklager, dan wordt het nog spannend voor Donald Trump.

Flynn nam op 13 februari uiteindelijk ontslag als nationale veiligheidsadviseur. Volgens Sean Spicer moest Flynn vertrekken omdat hij het vertrouwen van de president en de vicepresident kwijt was.

VOX: Read: The charge against former National Security Adviser Michael Flynn in the Russia probe

 

Geef een reactie

Laatste reacties (47)