26

Middeleeuwse toestanden in christelijk opvanghuis

EO sprak een jaar lang met ex-patiënten en oud-medewerkers ... Patiënten jarenlang misbruikt en vernederd

Het christelijke opvanghuis De Terebint in Punthorst in Overijssel is opnieuw in opspraak gekomen. De leefgemeenschap voor mensen met psychische problemen, drugsverslaafden en gehandicapten, blijkt vooral een plek van vernedering, mishandeling en religieuze dwang. Dat onthult de EO woensdagavond in het programma De Vijfde Dag.


De EO sprak een jaar lang met ex-patiënten en oud-medewerkers van De Terebint. Ze vertellen over hoe de eigenaresse van het opvanghuis, Grietje Terpstra, het personeel en de bewoners voortdurend intimideert en vernedert.

Zo vertelt een van de oud-medewerkers het verhaal dat een patiënt op haar knieën naar Grietje moest kruipen om vergiffenis te vragen voor wangedrag. Ook zouden er regelmatig patiënten zijn mishandeld en en vastgebonden.

Het Nederlands Dagblad publiceert vandaag een verhaal naar aanleiding van de uitzending. Daarin beschrijft een kamergenote van ex-patiënt Merylin Berghuis, een van de bewoners van het tehuis, hoe de man van Grietje Terpstra op initiatief van zijn echtgenote de broek van de kamergenote uittrok, waar iedereen bij was, haar over de knie legde en haar sloeg. Dat de vrouw ongesteld was, vond Grietje volgens Berghuis alleen maar mooi, schrijft het ND. Een aantal ex-bewoners heeft inmiddels aangifte gedaan, schrijft het Nederlands Dagblad.

Het is niet de eerste keer dat Stichting De Terebint in opspraak is. In 2012 kwam aan het licht dat er in een ander tehuis van de stichting, De Loot in Nieuwleusen, jarenlang kinderen waren mishandeld. De leidster van dat tehuis was een ex-patiënte van De Terebint en zou werken onder leiding van Grietje Terpstra.
In een brief aan de EO schrijft Terpstra dat de aantijgingen onterecht zijn. Volgens haar wordt niet het hele verhaal verteld waardoor een verkeerd beeld ontstaat.
De Vijfde Dag wordt woensdagavond uitgezonden om 20:25 op Nederland 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)