Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Mijn naam is Mohammed en ik ben geen terrorist'

  •  
14-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
muhammad.jpg
Iedere dag vluchten 6.000 mensen uit Syrië en de Verenigde Naties verwachten dat er in 2014 nog twee miljoen vluchtelingen bijkomen. Vijftig procent van hen is kind. 
“Ik raak mijn jeugd kwijt”, staat op zijn arm geschreven in het Engels en het Arabisch. Het kleine jongetje met de tekst op zijn onderarm is gevlucht uit Syrië en leeft in een vluchtelingenkamp. Evenals de jongen met de tekst op zijn arm: “Mijn naam is Mohammed en ik ben geen terrorist.”
De fotografen Robert Fogarty en Benjamin Reece bezochten een kamp Jordanië om daar mensen te portretteren die in 2011 uit Syrië waren gevlucht. De foto’s zijn onderdeel van het ‘Dear World’ project van Fogarty. Hij hoopt de vluchtelingen een stem te geven met zijn beelden. Op zijn weblog schrijft hij:
“De vluchtelingen waren zo anders met hun kleding, hun andere taal en hun andere gewoontes. Toch had ik het gevoel dat ik ze kende. Vooral als ze lachten en huilden en als ze omschreven hoe het zand in hun thuisland voelde of hoe het water uit hun kraan smaakte. Ik kende ze omdat ik hun verhalen eerder had gehoord. Het gevoel van verlangen is hetzelfde in iedere taal.
Benjamin Reece maakt ook een film bij de foto’s, over het leven van de mensen in de kampen. Een fragment van ‘We are People’ kun je bekijken op de speciale website bij het project syria.dearworld.me. Tot nu toe zijn ongeveer twee miljoen mensen voor het geweld in hun thuisland gevlucht. Ieder dag verlaten zesduizend mensen hun land en de Verenigde Naties verwachten dat er in 2014 nog twee miljoen vluchtelingen bijkomen. Vijftig procent van hen is kind.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.