15

‘Milieuhufters aan de schandpaal’

Politiecommissaris Willekens voor milieucriminaliteit wil openbaring van namen en hogere straffen voor milieudelicten

Personen en bedrijven die milieu- en veiligheidsregels aan hun laars lappen moeten publiekelijk aan de schandpaal worden genageld. De namen van deze ‘milieuhufters’ moeten openbaar worden gemaakt, zo stelt politiecommissaris Roel Willekens maandag in het AD.

Willekens, commissaris van milieucriminaliteit, is van mening dat politie en justitie de afgelopen jaren milieucriminaliteit onvoldoende hebben weten aan te pakken en stelt dat rigoureuze maatregelen noodzakelijk zijn. Inspectiediensten, provincies en gemeenten zouden bij het opleggen van een bestuurlijke boeten de namen van de milieucriminelen moeten publiceren. Ook rechters zouden dat bij een veroordeling moeten doen. Directeuren, maar ook feitelijke plegers van een illegale lozing of lekkage moeten financieel bloeden en zelfs celstraffen krijgen opgelegd. Nu is het nog vrij zeldzaam dat iemand wordt vervolgd voor milieucriminaliteit, schrijft het AD.

Concreet stelt Willekens voor dat politie, justitie en bestuurders met een interne ‘hufterlijst’ gaan werken. “Probeer dan maar eens een nieuw bedrijf te beginnen of een vergunning aan te vragen”, aldus de politiecommissaris.

AD: ‘Milieuhufters publiekelijk aan de schandpaal nagelen’

Foto-cc: Massachusets Dep. of Environmental Proctection

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)