Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Milieuorganisaties blij met stoppen met boren naar schaliegas

  •  
10-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schaliegas_300.jpeg
Aflopende vergunningen niet verlengd, commerciële partijen voorlopig niet meer welkom
Het kabinet heeft besloten dat er tot 2018 in Nederland niet naar schaliegas wordt geboord. En de komende vijf jaar wordt er ook geen schaliegas voor commerciële exploitatie opgespoord. Vergunningen die al waren verleend voor het opsporen worden niet verlengd.
Minister Kamp zegt nu dat de voordelen goed tegen de nadelen moeten worden afgewogen, maar ook dat mochten er ooit proefboringen komen, dat door de overheid zal worden gedaan en niet door commerciële partijen:
Dan ligt het voor de hand om een wetenschappelijk onderzoek te starten samen met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk naar de mogelijkheden.
Milieudefensie en Schaliegasvrij Nederland laten weten blij te zijn met het kabinetsbesluit. Ike Teuling, energiewoordvoerder bij Milieudefensie:
Dit is een grote overwinning voor alle burgers, gemeenten en provincies die de afgelopen jaren fel hebben geprotesteerd tegen schaliegas. Schaliegaswinning is vervuilend en gevaarlijk, daarvoor is in Nederland geen plaats. Zeker omdat we toe moeten naar een energievoorziening die volledig fossielvrij is, dus zonder olie, kolen en gas. Wat ons betreft is het nu echt einde verhaal met schaliegas. We moeten stoppen met fossiele brandstoffen en eindelijk de transitie maken naar een volledig schone en veilige energievoorziening. Alleen zo kunnen we het klimaatprobleem te lijf. Zo’n onderzoeksprogramma is dus totaal overbodig en geldverspilling
CC Foto: Metro Centric  

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.