22

Milieuorganisaties blij met stoppen met boren naar schaliegas

Aflopende vergunningen niet verlengd, commerciƫle partijen voorlopig niet meer welkom

Het kabinet heeft besloten dat er tot 2018 in Nederland niet naar schaliegas wordt geboord. En de komende vijf jaar wordt er ook geen schaliegas voor commerciële exploitatie opgespoord. Vergunningen die al waren verleend voor het opsporen worden niet verlengd.

Dat meldt de NOS. Het kabinetsbesluit volgt op een motie van de PvdA, waarin het kabinet afgelopen december werd opgeroepen geen nieuwe stappen te ondernemen op het gebied van schaliegaswinning. Toen werd duidelijk dat ook 75% van de Nederlandse gemeenten er tegen waren.

Minister Kamp zegt nu dat de voordelen goed tegen de nadelen moeten worden afgewogen, maar ook dat mochten er ooit proefboringen komen, dat door de overheid zal worden gedaan en niet door commerciële partijen:

Dan ligt het voor de hand om een wetenschappelijk onderzoek te starten samen met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk naar de mogelijkheden.

Milieudefensie en Schaliegasvrij Nederland laten weten blij te zijn met het kabinetsbesluit. Ike Teuling, energiewoordvoerder bij Milieudefensie:

Dit is een grote overwinning voor alle burgers, gemeenten en provincies die de afgelopen jaren fel hebben geprotesteerd tegen schaliegas. Schaliegaswinning is vervuilend en gevaarlijk, daarvoor is in Nederland geen plaats. Zeker omdat we toe moeten naar een energievoorziening die volledig fossielvrij is, dus zonder olie, kolen en gas. Wat ons betreft is het nu echt einde verhaal met schaliegas. We moeten stoppen met fossiele brandstoffen en eindelijk de transitie maken naar een volledig schone en veilige energievoorziening. Alleen zo kunnen we het klimaatprobleem te lijf. Zo’n onderzoeksprogramma is dus totaal overbodig en geldverspilling

CC Foto: Metro Centric 

Geef een reactie

Laatste reacties (22)