7

Milieuverenigingen geweerd van Cites-conferentie

Wereldnatuurfonds buitengesloten van vergadering over illegale stroperij en aanpak ivoorhandel

In Genève zijn twee vertegenwoordigers van milieuverenigingen een tijdje geweigerd om deel nemen aan een vergadering van de Cites-conferentie over bedreigde diersoorten. Het is voor het eerst in tien jaar dat verenigingen als het Fond voor Dierenwelzijn (IFAW) en het Wereldnatuurfonds (WWF) zijn geweigerd. Ze vrezen voor een herhaling.

De enige landen die tegen de uitsluiting protesteerden waren Kenia en Groot-Brittannië. Koeweit had om uitsluiting van de verenigingen gevraagd omdat tijdens de vergadering ‘gevoelige documenten’ werden behandeld. Daartegen kwamen landen als Botswana, Colombia, Iran en Noorwegen niet in opstand.

De betreffende vergadering ging over hoe samen te werken om stroperij voor ivoorwinning tegen te gaan. De wetgeving te verbeteren en illegale handel aan banden te leggen. De milieuverenigingen stellen nu dat de kans om invloed uit te oefenen, verloren is gegaan.

Tn Trouw zegt Coman O’Criodain van het Wereldnatuurfonds:

Dit is een grote stap achteruit voor Cites. Niet-gouvernementele organisaties hebben het recht om aanwezig te zijn bij deze gesprekken, al is het maar omdat sommige onder hen, waaronder het WWF, het werk van Cites rond olifanten financieel steunen.

Na protest werd opnieuw gestemd over de uitsluiting waarop de verenigingen de zaal toch mochten betreden. Toch zijn ze nog niet helemaal gerustgesteld. Ze vrezen dat bij volgende vergaderingen opnieuw stemmingen hun deelname zullen boycotten. Bijvoorbeeld als het gaat over de toekomst van de neushoorn en de tijger.

Deze dieren worden blootgesteld aan heel wat bedreigingen, maar ik kan geen grotere bedreiging bedenken dan een geheime vergadering van landen waar de vraag naar ivoor een enorme motor voor de handel is”, zegt Peter Pueschel van het IFAW.

Trouw: Milieuverenigingen moeten ivoorconferentie (even) verlaten

cc-foto: Arno & Louise Wildlife

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)