9

Militaire informant aangeklaagd voor moord op Nederlandse ontwikkelingswerker

Video: daders vluchten na koelbloedige executie ... Nabestaanden verdenken Filipijnse leger 

De verloofde van de Nederlandse ontwikkelingswerker Wim Geertman (67) die vorige maand werd vermoord in het noorden van de Filipijnen, heeft een aanklacht ingediend tegen een militaire informant en zijn handlangers. Volgens haar is de man het brein achter de moord op Geertman.


Geertman, die al tientallen jaren werkzaam was in de regio, werd op 3 juli in koelen bloede doodgeschoten na een bezoek aan een bank. Volgens de politie was er sprake van een ordinaire roofmoord, maar familie en vrienden van Geertman stellen dat het leger achter de misdaad zit. Geertman zette zich in voor landloze boeren.

Medewerkers van de organisatie waar Geertman aan verbonden was, Alay Bayan-Luson, hebben een eigen onderzoek uitgevoerd naar zes daders. Een van hen is een informant van de militaire inlichtingendienst. Het Filipijnse leger heeft een beruchte reputatie op het gebied van mensenrechten en zou achter doodseskaders zitten die activisten en journalisten uit de weg ruimen. 

In bovenstaande clip wordt na een kort fragment, waarin Geertman sprekend te zien is, een Engelstalige omschrijving gegeven van zijn werk en levensloop gegeven. Daarna zijn videobeelden te zien waarop de daders arriveren en na korte tijd wegvluchten. De moord zelf voltrekt zich buiten beeld.

De omroep RKK meldde eerder:

Daags na de moord vond in de stad Quezon een demonstratie plaats van Filipino’s die van politie en justitie een diepgaand onderzoek eisen. Zij menen dat Geertman is geliquideerd vanwege zijn strijd om sociale gerechtigheid.  

Inquirer: Army ‘asset’ named in Geertman murder case

Geef een reactie

Laatste reacties (9)