6

Militairen schieten betogers dood in Bangkok

Oppositieleider vreest burgeroorlog

Thaise militairen schieten met scherp op betogers, de zogeheten ‘roodhemden’, die protesteren in de starten van Bangkok. Gisteren werd een leider van de oppositie door onbekenden neergeschoten tijdens een interview met de New York Times. Zijn toestand is kritiek. Sindsdien wordt de situatie snel grimmiger.


The Guardian houdt live de ontwikkelingen bij in de straten van Bangkok waar demonstranten zich bewapend hebben met molotov-cocktails en miliatiren met scherp schieten. De demonstranten, veelal arme plattelandsbewoners, willen dat de premier opstapt en er verkiezingen worden uitgeschreven. De ‘roodhemden’ zijn aanhangers van ex-premier Thaksin die in 2006 middels een staatsgreep werd afgezet. Ze voeren al weken actie in de hoofdstad. De protesten vormen de grootste politieke onrust in het land sinds twintig jaar. Er zijn inmiddels al dertig doden gevallen.

Vandaag zouden de ordetroepen drie betogers hebben gedood. Er zijn 69 gewonden gevallen. Tussen de demonstranten zou ook een bom zijn ontploft.

De NOS schrijft:

Eén van de oppositieleiders, Nattwut Saikuar, beschuldigde premier Abhisit ervan een burgeroorlog te zijn begonnen. Hij eiste dat de regering de troepen onmiddellijk terugtrekt. “Wij hopen dat Abhisit geen oorlog wil”, zei Nattawut.

Guardian: Thailand: troops advance on protesters – live updates

Geef een reactie

Laatste reacties (6)