52

Miljardair Soros beschuldigt Nederland van corruptie

Nederland zou zich in de EU verzetten tegen transparantiewet om corrupte praktijken van Shell af te schermen

De Amerikaanse multimiljardair en filantroop George Soros denkt dat de Nederlandse regering tegen de transparantiewet van de EU is onder druk van Shell. De oliemaatschappij zou niet gebaat zijn bij het openbaar maken van de uitgaven omdat dan duidelijk wordt dat Shell steekpenningen aan ontwikkelingslanden betaalt.


Soros vermoedt dat de EU-wetgeving wordt geblokkeerd op verzoek van Shell. “Ik heb geen harde bewijzen, maar de Nederlandse regering neemt het standpunt van Shell over”, zegt hij.

Transparantie is van enorm groot belang voor de Derde Wereld. De oliemaatschappijen zeggen wel dat ze tegen corruptie en vriendjespolitiek zijn, maar als het gaat om het verkrijgen van concessies en licenties nemen ze desondanks hun toevlucht tot alle middelen die er zijn. Corruptie heeft zo’n grote invloed in de wereld. Het onttrekt miljarden, vooral aan de armste landen, en slechts enkele leiders worden er beter van”, zegt Soros tegen Nieuwsuur.

De Hongaar verdiende zijn geld met beursspeculaties. Met de miljarden die hij daaraan overhield richtte hij de organisatie Publish What You Pay op. Daarmee ondersteunt hij al jarenlang democratische ontwikkelingen in de wereld. Nu richt hij vooral zijn pijlen op de rol van oliemaatschappijen in ontwikkelingslanden.

Nederland houdt nu vol niet aan de transparantiewet te willen voldoen omdat de eisen te gedetailleerd zijn. Ook gebruiken ze het argument dat het inzichtelijk maken van de geldstromen te veel geld kost.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)