4

Miljardenboete voor fraude met rentetarieven

Libor-schandaal breidt zich verder uit ... zes banken krijgen recordboete voor manipulatie met Libor-rente

De Europese Commissie heeft een recordboete opgelegd aan zes banken wegens het manipuleren met de Libor rentetarieven.

Het gaat om zes Europese en Amerikaanse banken te weten Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Citigroup, Deutsche Bank, Société Generale en Barclays, zo schrijft de Volkskrant. Het zou om de hoogste boete gaan die ooit door de Europese Commissie is opgelegd. Eurocommissaris Joaquin Almunia van Mededinging zal de boetes woensdag aankondigen.

De Libor rentetarieven worden gebruikt voor het vaststellen van de prijs van verschillende financiële producten, zoals leningen. Eerder dit jaar kreeg ook de Rabobank een recordboete opgelegd wegens manipuleren van de Libor rentetarieven. Tientallen medewerkers van die bank bleken jarenlang gesjoemeld te hebben met de tarieven. De bank schikte de zaak en betaalde een enorme boete van 774 miljoen euro. De twee Rabo-topmannen Piet Moerland en Sipko Schat stapten vervolgens op. De laatste was verantwoordelijk voor de afdeling waar de fraude werd gepleegd.

Eerder berichtte de NOS over het Libor-schandaal:

Door de tarieven te manipuleren haalden de handelaren grotere winsten en dat leverde de handelaar dus een grotere bonus op. Tientallen handelaren waren hierbij betrokken. In enkele gevallen was ook het management op de hoogte.

De Libor- en Euriborrente wordt samengesteld door een panel van internationale banken. De Rabobank zat in beide. Elke dag melden de banken tegen welke rente zij op de geldmarkt kunnen lenen. De Libor en Euribor worden wel gezien als de hoeksteen van alle financiële transacties wereldwijd. Er zijn duizenden miljarden euro’s mee gemoeid. Een minimaal verschil in het rentetarief kan dus grote financiële gevolgen hebben.

Op de foto staat een afbeelding van hoofdkantoor van de Bank of Scotland. CC: Patrick_Down

Geef een reactie

Laatste reacties (4)