Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljoen euro boete voor giftransport Trafigura

  •  
23-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_ProboKoala300_02.jpg

Gemeente Amsterdam en afvalverwerker APS vrijuit door immuniteit van de gemeente. Update: Greenpeace en Amnesty blij met veroordeling

Oliebedrijf Trafigura moet een boete van 1 miljoen euro betalen voor het illegaal vervoeren van giftig scheepsafval op de Probo Koala. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De gemeente Amsterdam wordt niet vervolgd voor het wegsturen van het afval uit de haven. De gemeente geniet immuniteit, omdat het handelde als openbaar lichaam, aldus de rechtbank.
De Amsterdamse afvalverwerker APS is wel schuldig bevonden aan het overtreden van de milieuwet, maar zal hiervoor niet worden veroordeeld. Dat meldt de website  rechtspraak.nl. APS had de gifitige lading niet mogen terugpompen in de Probo Koala. Maar, omdat het handelde in opdracht van de gemeente, kan het niet verantwoordelijk worden gehouden.
Een medewerker van Trafigura werd wel veroordeeld voor zijn aandeel in de giframp. De rechter legde hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar en een boete van 25 duizend euro op. De kapitein van de Probo Koala is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden. De rechtbank heeft meegwogen dat de kapitein niet heeft gehandeld uit direct winstbejag, maar onder druk van zijn opdrachtgever.
Trafigura huurde de de Probo Koala in 2006 om gevaarlijk afval af te leveren in Amsterdam. Amsterdam stuurde het schip echter weg en het afval werd uiteindelijk illegaal gedumpt in Ivoorkust. Daar stierven zestien mensen en werden duizenden mensen ziek, zo meldden de autoriteiten.
Update 15:00 Mensenrechtenorganisatie Amnesty International en milieuorganisatie Greenpeace zijn blij met de veroordeling van Trafigura. “Dit vonnis is een belangrijke stap voorwaarts”, zei Benedetta Lacey, adviseur van Amnesty die ook in Ivoorkust is geweest voor ontmoetingen met mensen die zeggen ziek te zijn geworden van het rond de hoofdstad Abidjan gedumpte afval. Voor hen is het Amsterdamse vonnis echter niet het einde van het verhaal, aldus Lacey. “Er zijn nog steeds onbeantwoorde vragen over de impact die het afval gehad zou kunnen hebben op de gezondheid van mensen.” Bovendien is een aantal plekken waar het afval is gedumpt nog steeds niet helemaal schoongemaakt.
Greenpeace heeft nog een beklagprocedure lopen bij het gerechtshof in Den Haag. De organisatie hoopt dat die procedure uitmondt in een bevel van het hof om Trafigura ook voor de feiten in Ivoorkust te vervolgen. Het hof doet naar verwachting in oktober uitspraak, zo meldt Trouw.
Lees meer bij De Pers

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.