11

Miljoen Ivorianen vluchten voor burgeroorlog

Medisch personeel vlucht uit ziekenhuizen vanwege aanhoudend geweld tussen Gbagbo en Ouattara aanhangers

In de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan voelt niemand zich veilig meer. De Standaard meldt dat zeker een miljoen mensen op de vlucht zijn door het aanhoudende geweldig dat sinds vorig jaar november uitbrak omdat de zittende president Laurent Gbagbo weigert de macht af te staan.

Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN zegt dat de situatie zich dreigt om te vormen tot een burgeroorlog. Oppositieleider Alassane Ouattara bleek de winnaar van de verkiezingen, maar de uitslag werd niet erkend door Gbagbo die het leger en nog vele Ivorianen achter zich heeft staan.

De VN meldt dat sinds november zeker 462 mensen zijn omgekomen door het geweld tussen Gbagbo en Ouattara aanhangers. Ze vreest dat de burgeroorlog zal overslaan naar buurland Liberia. Volgens het Hoog Commissariaat zijn er aanwijzingen dat Liberiaanse huurlingen zijn aangekomen in Ivoorkust. Liberia is al jarenlang nog steeds instabiel vanwege de burgeroorlog die er woedde. 

De Raad van de Mensenrechten is een onafhankelijk internationaal onderzoekscommissie aan het inrichten die moet vaststellen of Gbagbo mensenrechten heeft geschonden. Volgende week bespreekt de VN sancties die buitenlandse landen aan Ivoorkust willen opleggen. Frankrijk en Nigeria willen Gbagbo en zijn medewerkers nieuwe sancties opleggen. In een resolutie roepen zij de Ivoriaanse leider op een einde te maken aan het geweld en de macht over te dragen aan Ouattara.

De situatie in Ivoorkust is zeer kritiek. Artsen zonder Grenzen waarschuwt dat er geen goede toegang meer is tot medische hulp omdat al het medisch personeel wegvlucht uit de ziekenhuizen. Slecht één ziekenhuis is het gelukt om de deuren op te te houden. De EU trof ivoorkust met een geneesmiddelenembargo om Gbagdbo onder druk te zetten. De aartsbisschop van Abidjan, Jean-Pierre Kutwa doet nu een beroep op de EU om het embargo op te heffen.

De Standaard: Miljoen mensen op de vlucht voor geweld Ivoorkust

Geef een reactie

Laatste reacties (11)