Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Miljoenen Nederlanders onderverzekerd door budgetpolis

  •  
12-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Injured Piggy Bank WIth Crutches

© Feel free to use this image, just link to www.SeniorLiving.Org This photo expresses how I feel about our current government budget.

2,3 miljoen Nederlanders zijn onderverzekerd omdat zij de keuze hebben gemaakt voor een goedkope basispolis, dat  meldt NRC  op basis van  cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit  (NZa). Vier jaar geleden hadden nog maar 755.000 een budgetpolis, maar dat aantal is rap gestegen tot 13 procent van alle verzekerden. Het probleem met budgetpolissen is dat patiënten alleen terecht kunnen bij ziekenhuizen waarmee verzekeraars een contract hebben afgesloten. Als patiënten specialistische zorg nodig hebben, bijvoorbeeld van het Nederlands Kanker Instituut/Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis en hun verzekeraar heeft daar geen contract mee, dan moeten ze tot een kwart van de rekening – bedragen die kunnen oplopen tot wel tienduizenden euro’s – zelf betalen.
Ook de combinatie budgetpolis en ziekenhuisfaillissement levert problemen op voor verzekerden. De Gewoon Zekur-polis van VGZ, is met 98,50 euro per maand weliswaar een van de goedkoopste, maar patiënten in Lelystad kopen daar weinig voor. Nadat het ziekenhuis in Lelystad als onderdeel van de IJsselmeerziekenhuizen failliet ging, werden patiënten geacht voortaan naar het St. Jansdal in Harderwijk of het Antonius in Sneek te gaan. Deze ziekenhuizen hebben echter geen (volledig) contract met VGZ, waardoor de zorg voor mensen met een budgetpolis niet volledig wordt vergoed.
De budgetpolis verdeelt de coalitie. CDA en CU willen de polis afschaffen, VVD en D66 niet. Tijdens de kabinetsformatie werd afgesproken dat het minder aantrekkelijk zou worden voor verzekeraars om budgetpolissen aan te bieden, maar armere burgers kiezen juist steeds vaker voor de polis. Verwacht wordt dat de komende weken nog meer mensen zullen overstappen op een budgetpolis omdat de zorgpremie in januari stijgt met 8 tot 10 euro per maand.
Cc-foto: Ken Teegardin

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.