14

Miljoenenverlies Nederlandse staat dreigt in Dubai

UPDATE: Mogelijk ook Rotterdams havenproject getroffen

De Nederlandse staat heeft zich voor ettelijke honderden miljoenen garant gesteld voor transacties van Nederlandse bedrijven in Dubai. Het wankelende bedrijf is ook groot investeerder in de nieuwe Rotterdamse haven.


Nu dat land in de financiële problemen verkeert, zou de Nederlandse staat dat geld kunnen verliezen, aldus het Financieele Dagblad.

De Staat heeft voor enkele honderden miljoenen euro’s aan kredietgaranties gegeven voor transacties van Nederlandse bedrijven met Dubai.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is voor driekwart van dat bedrag al een betalingsregeling getroffen. 

Ondertussen is nog onduidelijke hoeveel opdrachten buiten de betalingsregeling. Het staatsonroerendgoedfonds van Dubia vroeg dinsdag plotseling uitstel van betaling voor 4 miljard dollar. Die beslissing leidde wereldwijd tot negatieve reacties op de beurzen. De Volkskrant schrijft:

Sjeik Al Makhtoum, die de afgelopen jaren alleen maar positieve boodschappen hoefde te verkondigde, heeft de problemen lang ontkend. Twijfels over de financiële positie van Dubai verwees hij tot voor kort in weinig diplomatieke bewoordingen naar de prullenbak. Journalisten die zich afvroegen hoe lang Abu Dhabi nog kon blijven betalen, kregen een maand geleden nog te horen dat ze ‘hun kop moesten houden’.

Lees meer bij de Volkskrrant

UPDATE: Het in financiële moeilijkheden geraakte bedrijf Dubai World blijkt een van de grootste investeerders te zijn in de Tweede Maasvlakte. Het bedrijf is voor 30 procent deelnemer in het consortium dat een nieuwe containerterminal bouwt. Die terminal moet in 2013 in bedrijf genomen worden. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de Rotterdamse haven van de penibele situatie bij Dubai World.

Lees meer bij het AD

cc-foto: Archigeek

Geef een reactie

Laatste reacties (14)