20

‘Minder dan de helft gaat stemmen’

Verwachte opkomst gemeenteraadsverkiezingen dramatisch

Onderzoeksbureau BMC onderzocht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken wat de verwachte opkomst is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Dat meldt de NOS. De verwachte opkomst ligt rond de 49%. In 2006 was dat nog 58% en de keer daarvoor bijna 80%. Desinteresse in de lokale politiek, geen idee op wie te stemmen en de verwachting dat lokale politici toch niet naar de kiezers luisteren worden als reden gegeven om niet te gaan stemmen.

Tegelijk blijkt uit ander onderzoek, van Motivaction, dat slechts één op de drie allochtone Nederlanders naar verwachting zal gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, zo meldt NRC.

Veel allochtonen zouden tevreden zijn met de manier waarop gemeentes bestuurd worden en daardoor minder urgentie voelen om invloed uit te oefenen op de politiek. Vier jaar geleden zei in een vergelijkbaar onderzoek 44% van de allochtonen te gaan stemmen, 10% meer dan nu. Meer dan de helft (53%) van de allochtone Nederlanders is tevreden over het bestuur in zijn gemeente. 37% is ontevreden. Over de landelijke overheid is 39%van de allochtone Nederlanders tevreden.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)