237

Minder! Minder! Minder!

Raadslid Den Haag Chris van der Helm stapt op ... Ook Joram van Klaveren stapt uit PVV-fractie ... Aangiftes tegen Wilders niet te tellen 

Vice-premier Asscher vindt de uitspraken van PVV-leider Wilders over Marokkanen “een triest hoofdstuk in de politieke geschiedenis”. Na de ministerraad noemde hij het de ondubbelzinnige boodschap van het voltallige kabinet dat politici als taak hebben problemen op te lossen en niet om de samenleving te vergiftigen door op dit soort manieren mensen tegen elkaar op te zetten.


Dit artikel wordt aangevuld. Updates leest u onderaan

Onze minister-president staat niet bekend als de snelste. Het heeft dan ook even geduurd voordat Mark Rutte zich in iets fellere bewoording tegen de racistische haatzaaierij van PVV-leider Geert Wilders heeft uitgesproken. Nu zelfs de krant van Wakker Nederland het niet kon laten om de uitspraken van Wilders te veroordelen kon Rutte eigenlijk ook niet achterblijven. Na afloop van de Europese top in Brussel zei de premier dat hij niet wil samenwerken met Geert Wilders, zolang hij bij zijn Marokkanen-uitspraken blijft.

Eerder weigerde de premier nog pertinent samenwerking met een partij die hele bevolkingsgroepen uitsluit, uit te sluiten. Hij zei een vies smaakje van de uitspraken in de mond te hebben gekregen. Niet meer, niet minder. Om daar de woorden van Correspondent-schrijver Rob Wijnberg aan toe te voegen:

Een ‘vieze smaak in je mond’ krijg je van bedorven zuurkool. Van een collega-politicus die op verkiezingsavond, ten overstaan van een zaal vol aanhangers en een paar gekooide journalisten, belooft te regelen dat er wat minder exemplaren van een specifieke bevolkingsgroep in het land zullen vertoeven, krijg je schuim op je bek, een waas voor de ogen en een onstuitbare behoefte om die collega verbaal op z’n muil te kletsen. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Wel, hier is Ruttes schuim op de bek. Hou je vast:

We sluiten geen partijen uit, ook de PVV niet. Maar het moge duidelijk zijn, ook dat heb ik gisteren aangegeven, ook Halbe Zijlstra vandaag, dat zolang deze standpunten de standpunten van de PVV zijn, samenwerking niet mogelijk is.”

CDA-leider Buma had eerder op de avond in Nieuwsuur laten weten dat er een moment moet zijn waarop de premier zich uitspreekt over eventuele toekomstige samenwerking. Buma: “Is er voor hem zo langzamerhand niet ook een grens dat hij zegt: hier ga ik niet meer mee samenwerken?”

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wil een debat over de uitspraken van Geert Wilders in de Tweede Kamer. Met zoveel mogelijk andere partijen wil hij het debat aanvragen. Dat blijkt uit een mail die Van Ojik aan de andere fractievoorzitters heeft verstuurd. Hij schrijft onder meer dat de koude rillingen hem over de rug liepen bij het zien van de beelden. Van Ojik:

Ik denk dat dit voor jullie niet anders was. De manier waarop Geert Wilders Nederlanders van Marokkaanse afkomst wegzet, is ronduit walgelijk.”

De SP en de PvdA hebben al laten weten het voorstel van Van Ojik te steunen.

Bij Pauw & Witteman zaten donderdagavond ‘meer’ Marokkanen aan tafel. Onder meer Aicha Marghadi (oud-Sportjournaal presentatrice) en Tofik Dibi (oud-Kamerlid GroenLinks) schoven daar aan om te vertellen wat de uitspraken met hen hebben gedaan, maar ook om duidelijk te maken dat, hoewel nu een grens overschreden lijkt te zijn, dit eigenlijk niets nieuws is.

Ook burgemeester Eberhard van der Laan zat aan tafel. Volgens hem is er voldoende aanleiding voor rechtszaak tegen Geert Wilders. De burgervader, die 25 jaar advocaat is geweest, zei in de uitzending:

Wat shockerend was, is dat hij de zaal erin betrok. Dat is haatzaaien. Datgene wat altijd de vraag is, of er sprake is van haatzaaierij, heeft iedereen voor z’n ogen zien gebeuren. Dit lijkt me een makkie voor een officier van justitie.”

Van der Laan vermoedt dat Wilders niet wegkomt met de uitspraken. “Hij zegt nu dat het om criminele Marokkanen gaat, maar dat zei hij woensdag niet”, aldus de burgemeester.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben donderdag meer dan honderd mensen aangifte gedaan tegen de PVV-leider. Het OM zegt tevens dat de vraag of Wilders’ uitlatingen juridisch strafbaar zijn, complex is.

Update 09.00 ‘Hetze’
Alles-verbieder Wilders heeft inmiddels gereageerd op de commotie over zijn haatzaaierij. Volgens hem zou er een ‘hetze’ aan de gang zijn tegen zijn partij. “Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV”, aldus Wilders tegenover het ANP.

Update 14.00 Protest tegen Wilders zwelt aan

De lijst met mensen die hun afkeer over Wilders’ uitlatingen uitspreken of anderszins kenbaar maken, wordt steeds langer. Met de aangiften tegen de PVV-voorman gaat het zo hard dat het Openbaar Ministerie de tel niet kan bijhouden, meldt de NOS. “De toestroom is enorm”, zegt het OM, maar exacte cijfers kan het nog niet geven. Wel is duidelijk dat duizenden mensen een melding hebben gedaan op de site politie.nl. 

In Almere en Den Haag volgen de afdelingen van de VVD de lijn van premier Rutte. De VVD-lijsttrekkers willen dat de PVV in hun stad afstand neemt van het optreden van Geert Wilders op de verkiezingsavond. Anders willen zij niet met deze partij samenwerken, aldus de NOS.

VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vindt dat PVV-leider Geert Wilders zijn uitspraken over Marokkanen terug moet nemen, meldt de Volkskrant. “Dit zijn uitspraken die echt niet kunnen, walgelijk. Dit past niet in een land als Nederland. Intrekken, dat moet hij doen”, zei Opstelten vandaag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Website Nieuws.nl bericht dat ook de Nederlandse kerken een statement willen maken tegen racisme en ‘de haatzaaierij rond de verkiezingen’. De kerken doen dit zondag in een speciale dienst, heeft de Raad van Kerken bekendgemaakt.

De kerken werden donderdag naar eigen zeggen overspoeld door reacties. De achterban wil dat de kerken ‘krachtig’ reageren. De kerken kregen daarbij steun uit zowel islamitische als joodse hoek.

Voor de dienst wordt door de omroepen EO en IKON zendtijd vrijgemaakt. De dienst begint om 11.30 uur. De plaats en het programma wordt later bekendgemaakt.

Update 14.30 Kabinet neemt afstand van Wilders

Vicepremier Lodewijk Asscher zei vrijdag na de ministerraad dat hij woensdag met walging naar de beelden van de PVV-bijeenkomst in Den Haag heeft gekeken:

Met het uitlokken van zijn aanhang om ‘minder, minder’ te scanderen wordt willens en wetens een groep Nederlanders weggezet en tegen elkaar opgezet

De vicepremier benadrukte dat mensen die bang van de uitspraken zijn geworden, beschermd worden door de rechtsstaat, zo meldt de NOS. Asscher zei dat mensen door de overheid nooit als lid van een groep zullen worden behandeld. “Dit soort taferelen mag niet leiden tot gewenning.”

Weer een minder
De Volkskrant meldt dat ook Joram van Klaveren de Tweede Kamerfractie van de PVV verlaat. De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ zijn mede-aanleiding voor zijn besluit.

Donderdag maakte Kamerlid Ronald van Vliet om dezelfde reden zijn vertrek uit de PVV-fractie bekend.

Nóg een minder
Het Haagse raadslid Chris van der Helm stapt ook op uit de PVV. En neemt zijn zetel mee. Van der Helm legt uit:

Er is met deze uitspraken een grens overgegaan die ik persoonlijk niet en wil passeren. Als deze opstelling de koers van de partij typeert, kan ik mijzelf daar niet mee vereenzelvigen. Ik ben sinds 2006 actief voor de PVV om Nederland en Den Haag ten positieve te veranderen. Deze uitspraken maken van Nederland geen beter land en van Den Haag geen betere stad.

Lees ook op Joop:

Francisco van Jole: Laffe media en het racisme van Wilders
Hasna El Maroudi: Het ultieme wapen tegen Wilders
Jan Dirk Snel: Twee manieren om Wilders aan te pakken
Abdelkarim El-Fassi: Vandaag ben ik Rotterdammer

PVV-Kamerlid stapt op na uitspraken Wilders en andere reacties op de haatzaaierij van Wilders

Geef een reactie

Laatste reacties (237)