17

Minister Dekker: Opgelegde straffen mogen niet langer verjaren

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming (VVD) wil dat opgelegde straffen niet langer kunnen verjaren. Daarmee wil de minister dat veroordeelden niet langer onder hun straf uit kunnen komen door lang genoeg uit handen van justitie te blijven.

Zo’n tien procent van de veroordeelde misdadigers zit twee jaar na de uitspraak van de rechter nog altijd niet in hechtenis, meestal omdat ze naar het buitenland zijn gevlucht. Vorig jaar al nam de Tweede Kamer een motie van de VVD hierover aan. Minister Dekker heeft nu per brief aan de Kamer laten weten met die motie aan de slag te gaan. Het is zijn bedoeling om voor de zomer een wetsvoorstel in te dienen.

Strafrechtadvocaten noemen het afschaffen van de termijn ondertussen een oplossing voor een niet bestaand probleem. ‘Voor een straf van acht jaar moet je 26 jaar uit handen van justitie blijven’, liet de secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten eerder al weten. Volgens de advocaten is de verjaringstermijn zo lang, dat het ontlopen van een straf in de praktijk nauwelijks voorkomt.

Bron: NOS / cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (17)