50

Minister: Gemeenten moeten de homo’s maar doen

Van Bijsterveldt komt met zakcentje voor homo-emancipatie

Achttien gemeenten in Nederland krijgen van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) een budget om sociale acceptatie van lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders te vergroten. De minister wil gemeenten stimuleren om een ‘roze’ beleid in te voeren, maar ze negeerde onlangs een motie van de Kamer om voorlichting over homoseksualiteit op scholen te verplichten.

In Nederland hebben 18 zogenoemde ‘koplopergemeenten’ een akkoord getekend om met concrete plannen te komen voor de sociale acceptatie van homo’s. Grote gemeenten krijgen daarvoor jaarlijks 50.000 euro van de minister. Kleine gemeenten krijgen de komende drie jaar 20.000 euro voor hun projecten. Ze moeten hun plannen voor 1 november indienen.

Veel homoseksuelen en transgenders voelen zich nog steeds onveilig en krijgen regelmatig te maken met geweld. Oppositiepartijen kwamen daarop met een motie om de voorlichting over homoseksualiteit in het kernprogramma van het basisonderwijs op te nemen. Van Bijsterveldt vindt die maatregel te ver gaan: ‘Als homo-emancipatie wordt toegevoegd aan het kernprogramma, zullen ook de andere problemen volgen. En dat moeten we niet willen.’

GroenLinks en de D66 waren zwaar geïrriteerd dat de minister de motie naast zich neerlegde. GroenLinks wethouder Andrée van Es pleitte vorige maand in haar nieuwe notitie ‘Burgerschap en Diversiteit, Geen burgerschap zonder hoffelijkheid’ voor om voorlichting over homoseksualiteit verplicht te stellen op scholen in Nederland. De school is volgens haar de plek om de kennis over te dragen. Aanstaande woensdag spreekt de Tweede Kamer met Van Bijsterveldt over het emancipatiebeleid.
Trouw: Minister wil meer gemeenten met roze beleid

Geef een reactie

Laatste reacties (50)