Laatste update 21:45
99

Minister van der Steur treedt af

Donderdagmiddag debatteerde de Tweede Kamer over de jongste episode van de bonnetjesaffaire. Bas Haan, journalist van Nieuwsuur, onthult in zijn eerder deze week verschenen boek ‘Rekening voor Rutte’ dat Van der Steur de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd en zijn voorganger Opstelten heeft geholpen bij het misleiden van het parlement. Vraag nu is ook wat Rutte er van wist en hoe zwaar dat hem zal worden aangerekend.

Aan het einde van het eerste termijn van het debat in de Tweede Kamer heeft, een emotioneel aangedane, minister Van der Steur aangekondigd zijn ontslag bij de Koning in te zullen dienen. Dat besluit had hij voor het debat al genomen en kenbaar gemaakt aan premier Rutte, maar nog niet met de Tweede Kamer gedeeld. Hij wilde, zo zei hij, eerst nog het debat met de Kamer voeren, om zich te kunnen verweren tegen de in zijn ogen onjuiste aantijgingen. Omdat de Tweede Kamer, zo concludeerde hij, geen vertrouwen meer in hem heeft als bewindsman, legt hij zijn functie neer. Van der Steur:

Ik heb alle vragen beantwoord. Ik zie, ik merk en ik voel dat mijn antwoorden er niet toe doen omdat velen hun politieke oordeel allang hebben geveld. Ik heb mijn werk uitgevoerd naar eer en geweten.

Het is nooit de bedoeling geweest van Ard van der Steur om als Kamerlid minister Opstelten de bedragen uit de Teevendeal te laten schrappen, zei hij. Van der Steur had opgemerkt dat de bedragen ‘zeer kwetsbaar’ waren, maar dat staat niet gelijk aan het advies ‘schrappen’. In het Kamerdebat beweert Van der Steur:

Er staat niet schrappen, maar er staat dat er moet worden gecontroleerd of er later iets anders is gezegd en er staat: ‘waarom is dat niet eerder met de Kamer gedeeld?’

Bij De Nieuws BV blikte Bas Haan vooruit op het debat:


Reacties op Van der Steurs aftreden:

Inmiddels stromen de reacties op zijn aftreden binnen. Zo noemt SP-leider Emile Roemer het besluit van Van der Steur ‘onvermijdelijk’. “Maar respect voor Van der Steur dat hij eerst in de Kamer verantwoordelijkheid aflegt voor hij zijn besluit bekend maakt”, schrijft hij.

“Inhoudelijk ben ik niet overtuigd. Menselijk gezien vind ik het vreselijk,” aldus Gert-Jan Segers. En Steur-collega Halbe Zijlstra? Die zegt “nu helemaal klaar” te zijn met dit dossier.

Premier Rutte staat nog steeds vierkant achter Van der Steur. Sterker nog: hij zou hem zelfs met de kennis van nu, zo nog een keer aanstellen, zo zei Rutte tijdens het debat. De premier:

Ik vond en vind dat Ard van der Steur zich heel goed verdedigde. Maar deze strijd was niet meer te winnen. Daarom heeft hij besloten, eerder vandaag al, om na de eerste termijn z’n ontslag aan te bieden aan de Koning. Ik respecteer dat. Ik zeg u wel, ik zal zijn afscheid, waardig, nooit vergeten.

Minister Stef Blok – ook VVD – wordt minister van Veiligheid en Justitie. Hij zal dat naast zijn post op Wonen. Toen minister Opstelten in 2015 moest aftreden vanwege de Teevendeal, was Blok ook negen dagen minister van Justitie.

 

Dit artikel wordt aangevuld

Geef een reactie

Laatste reacties (99)