17

Minister Dekker weigert meer geld vrij te maken voor rechtshulp

Rechtshulp is niet voor iedereen in Nederland even toegankelijk. GroenLinks, SP en PvdA hebben daarom samen een plan ingediend tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid om extra geld vrij te krijgen voor de rechtsbijstand. 125 miljoen euro extra is er nodig om de rechtshulp voor iedereen in Nederland toegankelijk te krijgen, onder meer door het griffierecht af te schaffen voor de laagste inkomens.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) is echter niet van plan om extra geld vrij te maken. Dat herhaalde hij donderdag in de Tweede Kamer. Wel zegt hij in gesprek te gaan met alle betrokken partijen over de hervorming van het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.

NRC schreef eerder over de kwestie:

Het extra geld voor de rechtsbijstand is volgens de drie partijen nodig om de kwaliteit van het stelsel op peil te houden. „Het geld dat er is voor de rechtsbijstand, matcht niet met de principes van het stelsel”, zegt GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. Ofwel: ook advocaten van minima zouden een „redelijk inkomen” moeten hebben, maar hebben dat vaak niet, concludeerde de commissie-Van der Meer, die onderzoek deed naar rechtsbijstand. Veel advocaten krijgen niet genoeg betaald voor al hun werkuren.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (17)