Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister wil appen achter het stuur hard aanpakken

  •  
07-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
30139115062_a29d0b0178_k
Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil dat automobilisten die achter het stuur gebruik maken van hun mobiele telefoon daarvoor zwaarder worden bestraft. Daarbij gaat het om handelingen waarbij de telefoon in de hand gehouden wordt, zoals bijvoorbeeld het versturen van een bericht.
De minister zegt er ‘helemaal klaar mee’ te zijn dat automobilisten andere weggebruikers in gevaar brengen ‘omdat ze zo nodig iets moeten appen.’ Grapperhaus komt daarom met een wetsvoorstel om gevaarlijk rijgedrag harder aan te pakken. Als het aan de minister ligt komt op appen achter het stuur een maximale gevangenisstraf van twee jaar te staan.
Het wetsvoorstel beperkt zich overigens niet alleen tot het gebruik van de smartphone, maar ook op andere vormen van roekeloos rijgedrag. Bijvoorbeeld onverantwoorde inhaalmanoeuvres of het negeren van een rood licht. Ook de maximale straf voor rijden onder invloed gaat omhoog als het aan de minister ligt. Daarop staat nu maximaal drie maanden cel, maar dat zou volgens de nieuwe wet een jaar worden.
Minister Grapperhaus erkent dat het niet altijd makkelijk is om te bepalen wat wel en geen roekeloos rijgedrag is, maar volgens hem is het wetsvoorstel vooral om automobilisten duidelijk te maken dat er niet lichtzinnig met een vergrijp zal worden omgegaan:
"Er gaat een signaal van uit. Je weet waar je aan toe bent als je je hier schuldig aan maakt, dus dan leg je je mobiele telefoon misschien op de achterbank, buiten bereik."
Eerder vandaag sprak het gerechtshof in Leeuwarden zich al uit over een andere manier van telefoongebruik in de auto. Dat gebeurde tijdens een hoger beroep in een zaak rond een automobilist die vorig jaar een boete kreeg wegens het bedienen van een telefoon terwijl het apparaat in een dashboardhouder zat. Volgens de rechter is dat niet strafbaar, aangezien de wetgever ‘er bewust voor gekozen heeft slechts het vasthouden van een telefoon te verbieden.’ De politie mag dan ook pas een boete uitschrijven wanneer door het op die manier bedienen van een telefoon een gevaarlijke rijsituatie ontstaat.
Bron: NOS / cc-beeld: Marina Stroganova

Meer over:

politiek, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.