30

Ministerie liet fraudeur bij Vestia zijn gang gaan

Vestia-kasbeheerder liet ruim 10 miljoen fraudegeld naar zijn rekening overmaken ... Ex-CDA-minister greep niet in terwijl ze ervan af wist

Nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken tot op het hoogste niveau sterke aanwijzingen had dat er sprake was van fraude, liet het alsnog Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries nog twee maanden zijn gang gaan bij de grootste woningcorporatie van Nederland. De toenmalige intermbestuurder bij Vestia, Gerard Erents, wijst naar het ministerie en zegt het onbegrijpelijk te vinden dat hij niet direct werd ingelicht. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De Volkskrant schrijft:

Uit het vandaag te verschijnen boek De bekentenis blijkt dat toezichtsambtenaar Theo Nieuwenhuizen op 22 februari 2012 ’s avonds telefoon kreeg van zijn vaste contact bij de Belastingdienst. Zo vernam hij dat De Vries bijna 10 miljoen euro aan neveninkomsten had opgegeven. Vestia verkeerde op dat moment in grote financiële problemen dankzij honderden derivatencontracten die De Vries namens de corporatie had gesloten.

De toezichtsambtenaar lichtte direct toenmalige CDA-minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken), en de Inlichtingen- en opsporingsdienst van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) in. Het ministerie ondernam echter geen actie.

Gerard Erents:

Als ik dit had geweten, had ik De Vries destijds direct op non-actief gesteld.

Het ministerie zegt niet te kunnen reageren op de verwijten ‘omdat er diverse rechtszaken lopen, ook tegen de ex-kasbeheerder’.

De toenmalige intermbestuurder bij Vestia, Gerard Erents, werd via financieel tussenpersoon Arjan Greeven op de hoogte gebracht.  De Vries ontving ruim 10 miljoen euro fraudegeld op zijn bankrekening.

Volkskrant: Ministerie liet fraudeur bij Vestia weken ongemoeid

Cc-foto: Gerard Stolks

Geef een reactie

Laatste reacties (30)