11

Ministers België moeten telefoons bij geheime vergaderingen inleveren

Maatregel moet spionage voorkomen 

Onlangs werd bekend dat de Verenigde Staten de Duitse bondskanselier Angela Merkel mogelijk meer dan tien jaar hebben afgeluisterd. Maar ook andere landen waren het het doelwit van de afluisterpraktijken van de NSA. De Belgische regering sluit niet uit dat ook zij doelwit van afluisterpraktijken zijn. Als voorzorg leveren ministers in België vooraf aan geheime vergaderingen hun telefoon in. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard.

In Frankrijk en Nederland krijgen minister het bevel dure, gecodeerde mobiele telefoons aan te schaffen om te verhinderen dat ze worden afgeluisterd, schrijft De Standaard. In België doen ze dat anders. Een woordvoerder van premier Elio Di Rupo (PS) verklaart:

Als er gevoelige informatie wordt besproken, gebeurt het inderdaad dat de eerste minister iedereen vraagt om zijn gsm in te leveren.” Inleveren is hierbij weliswaar een te sterke term. “Ze laten hun toestel gewoon achter in de kamer ernaast.

Om veiligheidsredenen maakt het Belgische kabinet niet bekend welke andere veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat ze worden afgeluisterd. De belangrijkste ministers van onze zuiderburen zijn overigens ook met elkaar verbonden via een compleet afzonderlijk vast telefoonnetwerk: regetel.

De Standaard: Ministers moeten gsm’s op geheime vergaderingen afgeven

Geef een reactie

Laatste reacties (11)