Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ministers hielden bewust Q-koorts-informatie achter

  •  
14-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
qkoorts300.jpg
Nieuwsuur achterhaalt: ministerie van Landbouw wist al een half jaar van besmettingen ... Aantal besmettingen hadden kunnen worden voorkomen als ministerie informatie had vrijgegeven
De Q-koorts epidemie heeft aan ten minste 25 mensen het leven gekost en zeker vierduizend zieken veroorzaakt. Een groot deel van die besmettingen was te voorkomen als het minister van Landbouw de informatie die het al een half jaar had, niet had verzwegen. Dat blijkt uit een reconstructie van Nieuwsuur.
Toenmalig verantwoordelijk ministers Klink en Verburg hebben altijd volgehouden dat pas eind 2009 een speciale laboratorium-test beschikbaar was om Q-koorts-DNA in de melk op te sporen. Met die test konden alle besmette bedrijven worden opgespoord.
Verregaande maatregelen zouden pas mogelijk zijn als er een onderscheid kon worden gemaakt tussen besmette en niet-besmette bedrijven. Dat stelden zij onlangs ook tijdens hun verhoor onder ede bij de Nationale Ombudsman, afgelopen april.
Uit de reconstructie van Nieuwsuur blijkt dat die laboratorium-test er al veel langer was en ook werd gebruikt. Mét resultaat. Al een jaar voor de ruimingen was bekend op het ministerie van Landbouw dat bijna honderd geitenbedrijven Q-koorts-positief waren, eenderde van het aantal onderzochte bedrijven.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.