8

Ministers hielden bewust Q-koorts-informatie achter

Nieuwsuur achterhaalt: ministerie van Landbouw wist al een half jaar van besmettingen ... Aantal besmettingen hadden kunnen worden voorkomen als ministerie informatie had vrijgegeven

De Q-koorts epidemie heeft aan ten minste 25 mensen het leven gekost en zeker vierduizend zieken veroorzaakt. Een groot deel van die besmettingen was te voorkomen als het minister van Landbouw de informatie die het al een half jaar had, niet had verzwegen. Dat blijkt uit een reconstructie van Nieuwsuur.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Nieuwsuur schrijft op de website:

Toenmalig verantwoordelijk ministers Klink en Verburg hebben altijd volgehouden dat pas eind 2009 een speciale laboratorium-test beschikbaar was om Q-koorts-DNA in de melk op te sporen. Met die test konden alle besmette bedrijven worden opgespoord.

Verregaande maatregelen zouden pas mogelijk zijn als er een onderscheid kon worden gemaakt tussen besmette en niet-besmette bedrijven. Dat stelden zij onlangs ook tijdens hun verhoor onder ede bij de Nationale Ombudsman, afgelopen april.

Uit de reconstructie van Nieuwsuur blijkt dat die laboratorium-test er al veel langer was en ook werd gebruikt. Mét resultaat. Al een jaar voor de ruimingen was bekend op het ministerie van Landbouw dat bijna honderd geitenbedrijven Q-koorts-positief waren, eenderde van het aantal onderzochte bedrijven.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)