Laatste update 14:08
21

80 doden en 350 gewonden bij bomaanslag Kabul

In een gigantische bomaanslag in Kabul zijn ten minste 80 mensen omgekomen. Meer dan 350 mensen raakten gewond, waaronder vier journalisten van de BBC. Hun chauffeur, ook in dienst van de BBC, overleefde de explosie niet. De zelfmoordaanslag vond plaats vlak buiten de Duitse ambassade in de hoofdstad van Afghanistan. Het is een van de grootste aanslagen die ooit in de stad heeft plaatsgevonden.

De vier BBC-journalisten zaten in een auto toen de explosie plaatsvond. Ze raakten gewond, maar hun verwondingen zijn volgens de BBC niet levensbedreigend. Hun Afghaanse chauffeur, Mohammed Nazir, die al meer dan vier jaar werkte voor de BBC, kwam om.

Lokale ziekenhuizen werden overweldigd door de hoeveelheid gewonden. Naar verwachting zal het dodental nog toenemen.

De aanslag vond volgens locale media plaats nadat een truck of tanker, gevuld met explosieven, het streng bewaakte diplomatieke kwartier binnenreed. Volgens de chef van de Afghaanse politie was de explosie zo sterk, dat hij een krater van wel vier meter diep heeft geslagen.

De aanslag is nog door geen enkele groepering opgeëist, maar de Taliban heeft ontkend betrokken te zijn. Het is onduidelijk of de Duitse ambassade ook het doelwit van de aanslag was, of dat de explosie eigenlijk voor een andere ambassade in hetzelfde gebied bedoeld was.

The Independent: Kabul attack: BBC workers among victims in Afghanistan suicide bombing

Update 13.44

De Duitse overheid heeft tijdelijk alle uitzettingsvluchten naar Afghanistan stilgelegd vanwege de bloederige aanslag. Een Duitse functionaris heeft bevestigd dat er de komende dagen geen collectieve uitzettingen van migranten plaats zullen vinden naar Afghanistan. Het beleid om Afghaanse immigranten, die niet gekwalificeerd worden als vluchteling, uit te zetten blijft echter wel gehandhaafd.

De medewerkers [van de Duitse ambassade in Kabul] hebben belangrijkere dingen te doen dat de organisatorische maatregelen voor te bereiden die nodig zijn. Daarom zullen er de komende dagen geen collectieve deportaties naar Afghanistan plaatsvinden. De functionaris legt uit:

The employees [at the embassy in Kabul] have more important things to do than to prepare the organisational measures needed. Therefore there will be no collective deportations to Afghanistan in the next few days.

Maar het is en blijft zo dat volgens onze wetten de deportaties uitgevoerd moeten worden. Dit principe is van toepassing op Afghanistan, helemaal als het aankomt op criminelen, en we zullen deze koers ook doorzetten.

Volgens Abdul Ghafoor, directeur van de Advies en Ondersteuningsorganisatie voor Afghaanse Migranten, zegt dat deze aanslag precies aantoont waarom Afghanistan geen geschikte plek is om mensen naar te deporteren:

Ik zegt nu al een tijd dat deportatie naar Afghanistan nergens op slaat. Als je kijkt naar de veiligheidssituatie, is wat er gebeurt dat mensen die teruggestuurd worden of slachtoffer worden van een van de aanvallen, of zo snel mogelijk het land weer verlaten.

Het is geldverspilling aan beide kanten om mensen terug te sturen naar een land da verscheurd wordt door oorlog. En het tragische incident is hier een duidelijke indicatie van.

 

The Independent: Germany suspends deportation flights to Afghanistan following Kabul attack

 

Geef een reactie

Laatste reacties (21)