Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Misbruik DigiD-gegevens kinderlijk eenvoudig

  •  
28-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
digidont300.jpg
Plasterk op het matje om slechte beveiliging inloggegevens DigiD bij 12 gemeenten, waaronder Rotterdam en Apeldoorn
Het systeem waarmee burgers digitaal kunnen inloggen bij de overheid om hun zaken te regelen, DigiD, bestaat inmiddels al 10 jaar, maar blijkt nog steeds niet waterdicht. DigiD-gegevens van burgers zijn lange tijd makkelijk te hacken geweest bij tientallen gemeenten, waaronder Rotterdam, Apeldoorn, Amersfoort, en twee instellingen. D66-Kamerlid Verhoeven eist nu dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer tekst en uitleg verschaft.
Volgens een reportage van het AVROTROS-televisieprogramma Opgelicht?! , liepen honderdduizenden Nederlanders sinds september 2013 gevaar dat met hun inloggegevens toeslagen werden aangevraagd. Het programma heeft geen slachtoffers kunnen achterhalen, maar de beveiliging van 24 gemeentelijke sites zou een jaar lang niet op orde zijn geweest door het gebruik van standaard wachtwoorden, die eenvoudig te achterhalen waren.
Verhoeven vind dat burgers in de getroffen gemeenten “moeten weten dat hun DigiD-inloggegevens te grabbel hebben gelegen” en acht Plasterk verantwoordelijk voor de onveilige situatie:
Het lijkt er sterk op dat men dit lek verborgen heeft willen houden, maar dat is niet gelukt. De minister moet uitleggen hoe deze blunder heeft kunnen plaatsvinden.
Opiniemaker Gijs van Loef schreef eerder een stuk op Joop.nl over de digitale puinhopen van de overheid. Volgens hem worden er miljarden verspild.
De OV-chipkaart kan gekraakt worden door elke slimme student. Hypermoderne verkeersinfrastructuur, zoals tunnels en viaducten, ligt regelmatig plat omdat er computerstoringen zijn. En dan zijn er de talloze mislukte ICT-bouwsels bij de Belastingdienst, bij het UWV, bij de waterschappen, bij grote gemeenten die denken dat ze eigen computersystemen kunnen bouwen. De belastingdienst heeft in het tweede  kwartaal 2012 opnieuw massaal digitaal verkeerde aanslagen verstuurd. Het is onvoorstelbaar  maar waar: het is nog steeds een digitale puinhoop bij de overheid, terwijl de afhankelijkheid alleen maar groter wordt.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.