Laatste update 16:14
84

Misbruik in Rooms-Katholieke kerk is de schuld van homo’s, aldus kardinaal

Nadat bekend was geworden dat duizenden kinderen in de Verenigde Staten jarenlang zijn misbruikt door honderden priesters, gaf kardinaal Raymond Burke een interview aan Catholic Action for Faith and Family. Hierin geeft hij een verklaring voor de misstanden die zijn kerk al zo lang onder het tapijt veegt: het is allemaal de schuld van homo’s, aldus Burke. Volgens hem hebben de interne onderzoeken uitgewezen dat de gevallen van misbruik die boven water zijn gekomen ‘vooral homoseksuele daden waren, uitgevoerd tegen minderjarige jongetjes.’

Hij spreekt van rookgordijnen die dit zouden moeten verbloemen. Wie die rookgordijnen optrekken wordt niet duidelijk. Recent, nieuw onderzoek wijst uit dat ‘er wel degelijk sprake is van een homoseksuele cultuur die bij de wortels moet worden aangepakt,’ zegt Burke. Hij vindt het niet nodig om een nieuw systeem op te tuigen om dit soort misstanden eerder en beter aan te kunnen pakken. ‘Alle benodigde procedures zitten al in de kerk.’ Hij geeft nog wel de ‘tip’ aan ouders kinderen weg te houden van homoseksuelen in de familie of in het algemeen.

Het Vaticaan reageerde anders op het misbruikschandaal in Pennsylvania. Woordvoerder Greg Burke noemde het ‘crimineel en moreel verwerpelijk. De kerk moet harde lessen leren uit het verleden en daders ter verantwoording roepen.’ Hoewel de paus volgens Burke aan de kant staat van de slachtoffers is niet duidelijk hoe de kerk eindelijk voor eens en voor altijd een einde denkt te gaan maken aan het enorme misbruik binnen haar gelederen.

Cc-foto: Phil Roussin

Geef een reactie

Laatste reacties (84)