Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten in centrum Amsterdam

  •  
06-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
ANP-432927080
Misdaadjournalist Peter R. de Vries is door een onbekende neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat te Amsterdam. Dat meldt Het Parool :
"Het ernstig gewonde slachtoffer is naar het ziekenhuis gevoerd. Rond half acht kwam de melding van de schietpartij binnen. Een politiewoordvoerder laat weten dat de politie massaal op zoek is naar de dader. Ook zou er een traumahelikopter zijn opgeroepen."
De krant meldt dat het slachtoffer in zijn hoofd is geschoten.
Het AD schrijft dat De Vries is aangevallen ter hoogte van de studio van RTL Boulevard in de bewuste straat. De misdaadjournalist was daar vanavond te gast. De politie kan niet bevestigen dat het daadwerkelijk om De Vries gaat, aldus de krant. ,,Het is gebruikelijk dat we eerst familie benaderen voordat we met een identiteit naar buiten treden,“ verklaart een woordvoerder van de politie.
Volgens bronnen van de NOS is er vijf keer geschoten.
De Vries is vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Diens advocaat Derk Wiersum werd in 2019 op straat vermoord. Ook de broer van de kroongetuige is omgebracht. In 2019 maakte De Vries bekend dat hij zelf op de dodenlijst van Ridouan T. stond.
Persfotograaf Dinand de Groot toont beelden dat er op de A2 ter hoogte van Breukelen vermoedelijk een verdachte is aangehouden. (Update: Dit bleek niet het geval te zijn, twee verdachten werden gearresteerd op de A4)
AT5 meldt dat de politie fuiken had geplaatst op onder meer de A2 om de voortvluchtige verdachte te kunnen vatten. Of het hier om een verdachte gaat is niet bekend. Misdaadjournalist Mick van Wely meldt dat de politie ontkent dat er een verdachte is opgepakt.
Politici reageren met afschuw op de aanslag.
Bij de talkshow Humberto werd gememoreerd hoe Peter R. de Vries in 2016 bij de uitreiking van de Kleurrijke Top 100 in het leven stond als iemand die zwaar bedreigd wordt maar daar nooit voor wil wijken.
Geen video? Klik hier.
Update 23:15
Op een persconferentie heeft de Amsterdamse korpschef Frank Paauw verklaard dat er op de A4 twee verdachten zijn gearresteerd waaronder vermoedelijk de schutter. De vluchtauto kon opgespoord worden aan de hand van getuigenverklaringen. In Amsterdam is een derde verdachte gearresteerd. Een van de verdachten voldoet aan het signalement dat door getuigen is afgegeven.
Burgemeester Halsema noemde De Vries “een zeldzame held”. Over de toestand van De Vries werd gemeld dat hij “op dit moment vecht voor zijn leven”.
Er werden geen mededelingen gedaan over de beveiliging van De Vries.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.