91

Misselijk: Rechtse politici die opkomen voor Noorse terrorist

Deense minister en Italiaanse Europarlementariër uiten begrip voor politieke motieven voor de terreurdaden in Noorwegen. Amerikaanse politieke commentator Glenn Beck vergelijkt slachtoffers met Hitler Jeugd

De rechts-liberale Deense minister van Integratie en Ontwikkeling Sören Pind oogst bakken kritiek, omdat hij op zijn Facebook-pagina het geweld in Oslo heeft vergeleken met protesten van Denen in eigen land. De Italiaanse ultrarechtse Europarlementariër Borghezio heeft voor een rel gezorgd door de ideeën van de Noorse terrorist Breivik ‘ten diepste gezond’ te noemen.


De Belgische krant De Morgen schrijft dat de Deense minister Prind de terreur in Noorwegen vergeleek met onder meer protesten tegen het uitzetten van asielzoekers, tegen het plaatsen van windmolens en tegen het afbreken van Christiania, een jongerengemeenschap in Kopenhagen.
Zowel binnen zijn eigen rechts-liberale regeringspartij Venstre als door andere Deense politieke partijen is met afschuw gereageerd op de uitspraken van de politicus. “Politieke haat zoals afgelopen vrijdag is Noorwegen is helemaal niet te vergelijken met het democratisch recht op demonstratie en protest”, aldus Carina Christensen, fractievoorzitter in het parlement van de conservatieve coalitiepartij DKF.

Trouw schrijft dat de Italiaanse politicus van de nationalistische Lega Nord maandagavond op de radio vol lof was over Breiviks ‘nee’ tegen de multiculturele samenleving. Borghezio hekelde de Europese besluiteloosheid ten aanzien van de “islamitische invasie”, waartegen moet worden opgetreden zoals in de middeleeuwen door de Tempeliers, kruisridders die ook een voorbeeld van Breivik zijn.

Borghezio baarde in mei al opzien door de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic na zijn arrestatie een ‘patriot’ te noemen, aldus Trouw. “De Serviërs hadden de oprukkende islam in Europa kunnen stoppen, maar men heeft ze dat niet laten doen”, aldus Borghezio toen. Critici noemden Borghezio dinsdag het Europarlement onwaardig.

Update

In Amerika doet de rechtse politiek commentator en talkshow-host Glenn Beck er nog een schepje bovenop. Hij vergeleek het jongerenkamp op het Noorse eiland Utoya, waar Breivik zijn massamoord pleegde, met de Hitler-jeugd. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz dinsdag.

Beck beschreef het incident als “een schietpartij op een politiek kamp, dat een beetje klinkt als de Hitler Jeugd. Ik bedoel maar, wie stuurt zijn kind nou naar een politiek kamp? Verontrustend.”

De Hitler Jeugd was een paramilitaire organisatie van de NSDAP waaraan tieners en pubers deelnamen. Een voormalige persvoorlichter van de Noorse premier Stoltenberg noemde de opmerking een nieuw dieptepunt voor Beck, die bekend staat om zijn beledigende opmerkingen.

Lees bij De Morgen: Deense minister bekritiseerd na uitspraken over Oslodrama

Trouw: ‘Ideeën Breivik volkomen gezond’

Haaretz: Glenn Beck compares victims of Norway attack to Hitler Youth

Op de foto: Borghezio met Geert Wilders toen deze laatste de Oriana Fallaci Award in ontvangst nam

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (91)