73

Missie Kunduz: Doet GroenLinks wat het PvdA verwijt?

Sap had tegen missie gestemd als kabinet daardoor was gevallen maar verwijt PvdA opportunisme

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks zou geen steun hebben verleend aan de missie in Kunduz als daardoor het kabinet ten val had kunnen komen. Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap zaterdag tjdens het partijcongres in Utrecht. Op Twitter wordt hierop verbolgen gereageerd door Diederik Samsom van de PvdA. Sap zei afgelopen week in een interview met Vrij Nederland dat juist de PvdA haar principes in de vriezer heeft gezet. Wie is er nu principiëler? GroenLinks of de PvdA?


Door redactie Joop

Op het partijcongres van GroenLinks was de steun aan de politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz het hete hangijzer. Hoewel een motie werd aangenomen waarin de gang van zaken werd betreurd, besloot de partij toch eensgezind achter Sap te gaan staan. 

In de video is vanaf minuut 2.40 te horen dat de fractie van GroenLinks geen steun had verleend aan de missie Kunduz als het kabinet daardoor ten val was gekomen.

In Vrij Nederland haalde Sap uit naar de PvdA vanwege de houding van de partij in het hele debat over de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Zij zei in een interview:

Martijn van Dam van de PvdA heeft zelfs gezegd: als Maxime Verhagen oren naar zo’n missie heeft, is er iets mis. Zo diep zijn de wonden die het vorige kabinet heeft achtergelaten. De PvdA zet haar idealen van internationale betrokkenheid in de diepvries vanwege de binnenlandse politiek van het moment. Dat betreur ik zeer. Ook in barre omstandigheden moet je proberen nét dat beetje binnen te halen dat verschil kan maken. Anders zet je jezelf voor een behoorlijke periode buitenspel.

Diederik Samsom twitterde naar aanleiding van Sap’s uitspraken op het congres (in de video vanaf) en in Vrij Nederland het volgende:

Begrijp dus dat GL tégen missie had gestemd als Kabinet erdoor was gevallen. Dan was dit – – wel een heel raar verwijt.

Foto Diederik Samsom: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (73)