31

Mississippi beschermt megaporties wettelijk

Staat is erg gehecht aan XXL ... 33 procent inwoners heeft obesitas ... Wet is reactie op gezondheidsbeleid New York

Terwijl ze in New York megabekers frisdrank aan banden leggen, bedenken politici in Mississippi een wet om de beperking op grote porties onmogelijk te maken. De wet is geïnitieerd door Republikein Tony Smith, tevens eigenaar van een barbecue-restaurantketen. Het is een gevecht tussen het recht op gezondheid – waar voorstanders van het verbod op wijzen – tégen het recht op keuze.

In Mississippi zijn ze erg gehecht aan de megaporties. Dat blijkt wel uit de gezondheidscijfers. Mississippi heeft van alle Amerikaanse staten relatief het grootste aantal mensen met overgewicht. Momenteel lijdt 33% van de inwoners aan obesitas. Smith zegt dat een verbod niets zal uitmaken, maar onderzoek wijst uit dat de gemiddelde consument voor de maat medium kiest; ongeacht de grootte van de portie.

De wet is een reactie op het beleid van de New Yorkse burgemeester Bloomberg. In de strijd tegen overgewicht is het in New York vanaf dinsdag verboden om nog langer grote bekers frisdrank te verkopen. Porties groter dan 480 milliliter mogen niet langer aangeboden worden. Dat heeft de Gezondheidsraad van de stad besloten.

Uit onderzoek van de John Hopkins Universiteit blijkt dat Amerikanen in minder dan twintig jaar meer dan 350 calorieën per dag meer zijn gaan nuttigen. 
In New York is extreem overgewicht een groot probleem. Ongeveer 40 procent van de kinderen en 60 procent van de volwassenen is te dik, landelijk is het probleem nog veel groter: 70% van de Amerikanen lijdt aan overgewicht.

De maatregel is niet zonder slag of stoot ingevoerd. Voorafgaand aan de beslissing is in meerdere hoorzittingen de strijd om de megabekers uitgevochten. In een intensieve campagne vielen bedrijven als Coca Cola de burgemeester aan. Ze beeldden hem bijvoorbeeld af in een jurk en typeerden hem als vervelende kleuterjuf.

NY Daily News: Mississippi passes ‘anti-Bloomberg bill,’ banning local limits on portion sizes and requirements to post calorie counts

Geef een reactie

Laatste reacties (31)