Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Misstanden op theeplantages Unilever

  •  
01-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Thee heeft 'duurzaamheidscertificaat' ondanks problematische arbeidsomstandigheden
Arbeiders die in India en Kenia op een theeplantage van Unilever werken hebben te maken met problematische arbeidsomstandigheden en arbeidsrechtenschendingen. De theepluksters hebben last van opzichters die in ruil voor werk geld of seksuele diensten verlangen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). De thee draagt het ‘duurzaamheidscertificaat’ Rainforest Alliance.
SOMO schrijft:
Theeplukkers op Unilever’s eigen plantage in Kenia hebben last van corruptie en seksuele intimidatie door chanterende werkopzichters, discriminatie en slechte huisvesting. Ook beklaagden velen zich erover dat ze geen zicht hadden op een vast contract met bijbehorende betere arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf ontloopt vaste dienstverbanden door werknemers voor een periode van minimaal een maand te ontslaan waarna ze weer aangenomen worden.”
Rainforest Alliance is veruit het grootste duurzaamheidskeurmerk in de sector. Strenge codes en controles zouden iets aan de slechte omstandigheden in de sector moeten doen. Dit blijkt nu weerbarstig.
SOMO-onderzoeker Sanne van der Wal verklaart:
De bevindingen uit ons nieuwe onderzoek roepen twijfels op over de betrouwbaarheid van het Rainforest Alliance keurmerk.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.