9

Modebedrijven bereiken akkoord om foute kleding aan te pakken

Textielbonden, ngo's en zeventig modebedrijven tekenen akkoord om werkomstandigheden in Bengaalse fabrieken te verbeteren na drama

Maanden is onderhandeld over de inhoud van een akkoord dat de veiligheid en de omstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh moet verbeteren. Nu ligt er een juridisch bindend akkoord, dat ondertekend is door textielbonden, ngo’s en zeventig modebedrijven.

Een internationaal team van inspecteurs gaat volgens het plan, het Accord on Fire and Building Safety, samen met Bengaalse collega’s alle kledingfabrieken bezoeken. De controleurs zullen de fabrieken controleren op onder meer brandveiligheid, arbeidsomstandigheden en de constructie van gebouwen

Om de inspectie mogelijk te maken, moeten de modebedrijven deze week nog alle adressen doorgeven van de fabrieken waarmee ze samenwerken. Een heikel punt voor de modebedrijven, omdat ze vanwege de concurrentie de leveranciers liever voor zichzelf houden.

NOS schrijft over de inhoud van het akkoord:

Alle inspectierapporten worden openbaar gemaakt. Bij misstanden wordt gelijk aan de bel getrokken. Er komt geld beschikbaar om de veiligheid in fabrieken te verbeteren of om gebouwen te renoveren. Als een fabriek moet sluiten, worden werknemers doorbetaald.”

Eind april stortte in Bangladesh de Rana Plaza-fabriek in. Ruim 1100 mensen kwamen om het leven. De eigenaar van de fabriek had zonder vergunning extra etages op het gebouw laten plaatsen. Toen werknemers aankaartten dat er scheuren in de muren zaten, werd hen gezegd dat er niets aan de hand was en werden ze gesommeerd weer aan de slag te gaan.

Het akkoord is onder meer ondertekend door Zeeman, H&M, C&A en WE. Zie hier voor de volledige lijst.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)