34

Moeders mogen werken

Een studie wijst uit dat moeders in de maanden na de geboorte van hun kind gewoon weer aan het werk kunnen, zonder dat het welzijn van de baby wordt geschaad

De uitkomst van de studie, geleid door Columbia University School of Social Work, is baanbrekend omdat eerdere onderzoeken uit hebben gewezen dat kinderen, wiens moeder in het eerste jaar weer aan het werk gaat, benadeeld worden.

De wetenschappers beweren voor het eerst een volledig beeld te hebben van de effecten. Ze onderzochten het effect van een werkende moeder op de sociale en cognitieve ontwikkeling van het kind. ‘Het goede nieuws is dat we kunnen zien dat er geen nadelige gevolgen zijn’.

Het is niet zo dat er geen nadelen zijn, maar tegenover de minpunten staan er voldoende pluspunten, waardoor het netto-effect neutraal is. Eén voordeel van een werkende moeder is bijvoorbeeld het groeien van het inkomen wat bijdraagt aan het welzijn van de familie. Een baan van minder dan 30 uur per week biedt overigens wel betere uitkomsten dan een fulltime dienstverband.

Het belangrijkste aspect van het onderzoek is het effect van het ouderschap. Vrouwen die meer dan 30 uur per week werken kunnen prima aanvoelen wat de behoeften zijn van hun kind, indien ze alle beslommeringen van het werk achter zich laten, zodat ze zich volledig kunnen focussen op hun kind.

Er enthousiast gereageerd op de uitkomsten. Vooral voor Amerikaanse moeders, waar zwangerschapsverlof niet bestaat, is dit goed nieuws.

Aan het onderzoek hebben 1000 kinderen meegedaan in de leeftijd 0 tot 7.
The Guardian: Babies don’t suffer when mothers return to work, study reveals
cc-foto: Rankun76

Geef een reactie

Laatste reacties (34)