26

Mogelijk deel uitzendinggemist overdag geblokkeerd

De overheid wil programma's met de classificatie twaalf jaar en ouder voor acht uur 's avonds op slot doen

Uitzendinggemist, de terugkijkwebsite van de Publieke Omroep, moet mogelijk een deel van de programma’s ‘op slot’ doen. Als het aan de overheid ligt moeten programma’s met de kijkwijzer classificatie 12 jaar en ouder niet meer voor acht uur ’s avonds online te bekijken zijn.

Programma’s als BNN’s Spuiten en Slikken (voor 16 jaar en ouder) mogen pas na tien uur ’s avonds online te bekijken zijn. Rutger Fortuin, woordvoerder van het Commissariaat van de Media, zegt in een reactie dat de wet dat nu eigenlijk al verplicht. Toch wordt er nu gekeken naar andere alternatieven dan het tijdslot voor het blokkeren van de inhoud.

Volgens Fortuin wordt nu een soortgelijk systeem als in Duitsland onderzocht. In Duitsland moeten volwassenen een pincode invoeren om bepaalde programma’s te kunnen bekijken. Dit systeem is echter niet waterdicht en vrij makkelijk te kraken.

Volgens Bart Jochems, woordvoerder van de Publieke Omroep, heeft ook het systeem met een tijdslot zijn beperkingen. “Wat als iemand in een andere tijdzone zit?” Dan werkt de tijdblokkade niet meer. Bovendien kunnen de programma’s op andere sites als YouTube nog steeds bekeken worden. De richtlijn ‘Audiovisuele Mediadiensten’, die redactionele videoaanbod aan strenge regels onderwerpt, geldt namelijk niet voor sites met door gebruikers aangemaakte content.

Volgens Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS, zijn de plannen van de overheid geen goed idee en zullen ze niet werken. “Het is alsof je het model van de oude media, waarbij dit al langer wordt gedaan, gewoon toepast op nieuwe media.”

De Volkskrant: Overheid: deel uitzendinggemist overdag op slot

Geef een reactie

Laatste reacties (26)