25

Mogelijke doorbraak behandeling depressie

Hersencellen die gelukshormoon 'serotonine' produceren zouden door nieuwe behandeling beïnvloed kunnen worden

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een mogelijke doorbraak bereikt in het vinden van een remedie tegen depressie. De wetenschappers hebben een beïnvloedbaar hersengebied gevonden dat een belangrijke rol speelt bij het tot stand komen van het humeur en stemming. De resultaten zijn gepubliceerd in Translational Psychiatry.

De behandeling van een depressie bestaat onder meer uit medicatie, electroshocktherapie en/of psychotherapie maar bij 20 procent van de patiënten heeft geen van deze behandelingen een meetbaar effect. Verder reageert zestig procent onvoldoende om de symptomen te laten doen verdwijnen. Voor wetenschappers blijft de zoektocht naar een effectieve behandeling van depressie urgent. Via ‘deep brain stimulation’ (diepe hersenstimulatie) worden lokale gebieden in de hersenen gestimuleerd door middel van elektrische prikkels.

Yasin Temel, neurochirurg gespecialiseerd in diepe hersenstimulatie:

“Tot op heden is deze methode slechts beperkt succesvol gebleken bij depressie. (..) Om deep brain stimulation effectief toe te kunnen passen bij depressie, moeten we eerst weten waar zich in de hersenen het gebied bevindt dat stemming optimaal kan beïnvloeden. Dat stukje brein lijken we nu gevonden te hebben.

Het ontdekte hersengebied heet ventromediale prefrontale cortex en het wordt betrokken bij het nemen van beslissingen en bij emotionele reacties. Stimulatie van dit gebied blijkt een gunstig effect te hebben op de gemoedstoestand. De hersencellen die het ‘gelukshormoon’ serotonine produceren worden door de stimulatie beïnvloed.  De methode wordt door Yasin Temel al toegepast bij patiënten met de ziekte van Parkinson.

NU.nl: Mogelijke behandeling depressie door diepe hersenstimulatie 

Cc-foto: PinkPersimon

Geef een reactie

Laatste reacties (25)