Laatste update 15:08
85

Mogelijke opvolger Theresa May is tegen abortus, zelfs bij verkrachting

De conservatieve Britse minister Jacob Rees-Mogg, die door velen getipt wordt als favoriet om premier Theresa May op te volgen, heeft in een talkshow gezegd dat hij tegen het homohuwelijk en in alle gevallen tegen abortus is. Zelfs wanneer de moeder een slachtoffer is van verkrachting of incest.

Rees-Mogg verklaarde zijn mening door te wijzen op zijn katholieke geloof, dat hij kennelijk hoger heeft zitten dan zijn geloof in de wetten van het land dat hij regeert:

Ik ben een katholiek, ik neem de leer van de katholieke kerk serieus. Het huwelijk is een sacrament, en wat het huwelijk is hoort bepaald te worden door de kerk, niet door het parlement.

Rees-Mogg, die zelf geen baarmoeder heeft, onderbouwde zijn mening overtuiging dat andere mensen geen keuzes over hun eigen lichaam mogen maken ook vanuit zijn religie. ‘Ik ben volledig tegen abortus’ zei hij, omdat hij gelooft dat menselijk leven begint bij conceptie. Een zygoot is volgens Rees-Mogg dus even veel waard als het leven van de vrouw.

Het homohuwelijk, dat is iets wat mensen voor zichzelf doen. Abortus, dat is iets wat mensen tegen het ongeboren kind doen.

Rees-Mogg, toonde geen enkel inlevingsvermogen of empathie voor vrouwen die voor een verschrikkelijke keuze staan. Ook hoeft hij zelf nooit bang te zijn om verkracht te worden, of medische complicaties te krijgen bij een zwangerschap die zijn gezondheid op het spel zouden zetten. Het leven en de lichamelijke integriteit van de vrouwen in kwestie kwam überhaupt niet ter sprake. Toen hem gevraagd werd of hij in alle gevallen tegen het termineren van zwangerschappen was, inclusief bij zwangerschap door verkrachting, antwoordde hij: ‘Ik ben bang van wel.’

Katherine O’Brien, die in Groot-Brittanië aan het hoofd staat van beleidsonderzoek voor abortusklinieken reageerde alsvolgt:

We zijn een land dat gelooft in vrije keuze, we hebben een parlement dat gelooft in vrije keuze. Het standpunt van Rees-Mogg omtrent abortus is domweg extreem, en ook extreem gedateerd.
Alle politici mogen hun eigen mening hebben over abortus. Maar wat van belang is, is of ze hun eigen persoonlijke overtuigingen in de weg laten staan bij vrouwen en hun recht om hun eigen beslissingen te maken.

Jacob Rees-Mogg stond recentelijk bovenaan de peilingen binnen de conservatieve Tory partij om hun nieuwe premier te worden. Hierdoor werd er volop gespeculeerd of hij May van de troon zou stoten. Rees-Mogg ontkende dit en uitte zijn steun voor Theresa May als leider van zijn partij.

The Guardian: Jacob Rees-Mogg opposed to gay marriage and abortion – even after rape

Geef een reactie

Laatste reacties (85)