Laatste update 08:33
28

Mondkapjes pandemieprofiteur Van Lienden afgekeurd voor zorg

Het ministerie van Volksgezondheid heeft 32,8 miljoen mondkapjes moeten afkeuren voor de zorg omdat ze niet aan de Europese normen voldoen. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Het overgrote deel van de ondeugdelijke kapjes voor de zorghelden is geleverd door pandemieprofiteur Sywert van Lienden.

Het gaat om partijen Chinese KN95-maskers, gekeurd volgens Chinese normen. Op het hoogtepunt van de pandemie, toen er grote schaarste heerste, werden ook deze maskers tijdelijk toegestaan. Inmiddels is die Europese ontheffingsregeling teruggedraaid en mogen de mondkapjes niet langer worden gebruikt in ziekenhuizen. Sywert van Lienden leverde samen met zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel 20 miljoen van deze maskers onder het voorwendsel van een non-profit organisatie. De overheid betaalde Van Lienden en partners 45,2 miljoen euro, 28 miljoen daarvan ging naar het profiteurscollectief zelf.

Wat er nu met de mondkapjes gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Eerder deze week werd bekend dat de overheid honderden miljoen mondkapjes op voorraad heeft waarvan de houdbaarheidsdatum verloopt. Gratis uitdelen zou geen optie zijn, omdat daarmee de markt verstoord zou worden. Van Lienden jubelde via zijn woekeronderneming dat de mondkapjesplicht weer wordt ingevoerd. Om dat te vieren bood hij 10 procent korting.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)