57

Monsanto wint van McDonalds, kippen krijgen weer gen-soja

McDonalds Europa: er is geen alternatief ... 91% sojateelt Brazilië is genetisch gemodificeerd

Maandag werd bekend dat McDonalds de Europese kippen waar kipburgers en McNuggets van worden gemaakt, weer gaat voeren met genetisch gemodificeerd voedsel. Dertien jaar geleden besloot het bedrijf – alleen in Europa – een einde te maken aan gen-voer, maar nu het steeds lastiger wordt om aan niet-gemanipuleerd soja te komen heeft het besloten de beperking op te heffen.

“Vrijwel alle soja die beschikbaar is voor veevoer is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt geproduceerd met genetisch veranderde planten”, schrijft de Volkskrant. Onder meer Argentinië, Brazilië en Paraguay telen soja voor kippenvoer. Door genetische veranderingen door te voeren, zijn de sojaplaten resistent geworden tegen de onkruidverdelger glyfosaat, vooral bekend als actieve stof in het herbicide Roundup van Monsanto, waardoor hele oogsten probleemloos beschermd kunnen worden tegen onkruid.

Dat klinkt in eerste instantie misschien als een goed idee, maar de gevolgen zijn volgens Greenpeace vreselijk. Zo leidt de teelt tot monoculturen, maar ook zijn de boeren hierdoor afhankelijk van grote chemische bedrijven zoals Monsanto. Bovendien staat het niet vast dat gentech onschadelijk is voor de gezondheid. Eerder schreven we op Joop al over hoe de smerige handel van Monsanto er in de praktijk uit ziet.

Ongeveer 91 procent van de sojateelt in Brazilië, is genetisch gemodificeerd.

Van een iets andere orde is het vaccin dat onderzoekers van de universiteit Utrecht en het Britse Sheffield hebben ontdekt, dat het natuurlijke afweersysteem van planten versterkt. Het middel, baba (beta-aminobutyric acid), kan helpen grote oogstverliezen door schimmels, virussen en bacteriën terug te dringen, schrijft het AD. De stof komt al vrij in de natuur voor, maar had een negatief bijeffect: het belemmert de groei. De wetenschappers wisten dat los te koppelen van het positieve effect op het immuunsysteem.

cc-foto: USB

Geef een reactie

Laatste reacties (57)